上一頁下一頁
發新話題

榴槤之國番外篇

收藏  |  訂閱
1.9k  203.2k

引用:
原帖由 柒七仔 於 10/11/2021 10:49 發表 查看引用來源
師兄,出trip都帶埋樂器!真係好有雅慶喎!發洩係假嘅,情調係先真🤣
頂,7師兄由得阿星罷啦,阿星係自閉男,淨係識得自已匿埋玩下音樂咁㗎咋😬

引用:
原帖由 boar36 於 10/11/2021 10:53 發表 查看引用來源

星爺咁講即喺 ---> 醉翁之意不在酒啦!!
在樂器😬

星期四凍冰冰,第7話~

米雪 7

阿星見同Cassy兩個要等佢嘅朋友都要等到個朋友收工,就揹埋件樂器同Cassy行街街。講到件樂器咁細件,拍住拖都咁輕便攞到,應該係好細件嘅樂器啦。阿星喜歡拉奏嘅樂器,點解會令到Cassy對阿星另眼相看呢?查實阿星間唔時就喺公司拉下樂器,阿項目經理係非常之討厭阿星呢個行為嘅,因為嘈住哂嘛。

果日Cassy收工聽到阿星房有音樂聲,好奇走過嚟,見到阿星自己一個麻甩佬喺度拉奏,而阿星又實在非常之陶醉,完全冇留意到阿Cassy企喺門口度睇住,聽住,感受住阿星享受音樂。喺阿星拉完一曲之後,Cassy個衰妹竟然拍手掌,嚇咗阿星一跳,因為阿星諗住公司冇哂人,就喺度拉下自娛,點知原來Cassy都喺公司入面,仲俾佢知道阿星呢個小秘密添。

當時Cassy捱喺門框度,交叉雙手放喺心口前面,壓住佢硬係唔扣埋最後兩粒鈕嘅35F度,用英文同阿星話:「估唔到你識啲咁嘅樂器喎。你玩咗幾耐呀?」阿星再用呢件樂器拉咗一隻流行曲出嚟,Cassy即刻笑:「乜可以咁拉嘅咩?」阿星笑笑,冇咩係唔得嘅,只要有興趣,咩類型嘅音樂都可以拉到嘅。其實大家係咪好想知阿星拉嘅係咩樂器呢?阿星拉嘅,唔係小提琴,唔係大提琴,更加唔係中提琴;嚴格嚟講,呢隻都係琴類嘅弦樂器,只不過呢隻唔係一般嘅西樂器,而係中國樂器。講到咁,大家都應該估到阿星拉嘅係咩啦?冇錯,阿星拉嘅,係只得兩條弦,喺小說入面被稱為音色凄凉之最嘅樂器,被莫大先生用嚟拉奏咗一曲潚湘夜雨,令人聽到忍唔住會流眼淚。呢件樂器當時被稱為胡琴,今日大多人會稱之為二胡嘅中式弦樂器。阿星識拉二胡,有幾咁出奇?

正所謂:

樂韻喜好大不同
有人喜歡有人厭
當日房間奏自娛
突見嘉倩來讚賞
器材音色頗凄愴
聞者心中生共鳴

金翅露咗兩手鳥
(待續)😬

早晨  星爺,寫好了   又來鳥  ........
金翅露咗兩手鳥!   

樂韻喜好大不同
有人喜歡有人厭
當日房間奏自娛
突見嘉倩來讚賞
器材音色頗凄愴
聞者心中生共鳴

引用:
原帖由 boar36 於 11/11/2021 11:22 發表 查看引用來源
早晨  星爺,寫好了   又來鳥  ........
金翅露咗兩手鳥!   

樂韻喜好大不同
有人喜歡有人厭
當日房間奏自娛
突見嘉倩來讚賞
器材音色頗凄愴
聞者心中生共鳴 ...
金翅露哂餡,乜都俾人知哂鳥😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-11-11 11:37 發表 查看引用來源

唔簡腰啦,呢啲喺好嘢嚟嘅!!

引用:
原帖由 boar36 於 11/11/2021 11:41 發表 查看引用來源

唔簡腰啦,呢啲喺好嘢嚟嘅!!
阿星嘅最後王牌都出埋,全部係咁多囉😬

回覆 433# star_platina 的帖子

師兄果然多才多藝,厲害,佩服!

引用:
原帖由 柒七仔 於 11/11/2021 13:06 發表 查看引用來源
師兄果然多才多藝,厲害,佩服!
師兄見笑,阿星30幾歲先開始學音樂,係比人慢好多,所以先要更加努力去練習,務求補番啲失去咗嘅時間😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-11-11 11:37 發表 查看引用來源

星爺,唔信囉,睇下睇下可能又有秘技出場😛

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆