上一頁下一頁
發新話題

榴槤之國番外篇

收藏  |  訂閱
1.9k  203.1k

引用:
原帖由 r6654c 於 11/11/2021 14:21 發表 查看引用來源

星爺,唔信囉,睇下睇下可能又有秘技出場😛
R師兄真俾面,連阿星果啲不入流嘅嘢都肯接埋😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-11-11 13:13 發表 查看引用來源

師兄見笑,阿星30幾歲先開始學音樂,係比人慢好多,所以先要更加努力去練習,務求補番啲失去咗嘅時間😬
我都38先買個口琴自學,學學下都吹到好多歌了。

引用:
原帖由 koalaau 於 11/11/2021 15:23 發表 查看引用來源
我都38先買個口琴自學,學學下都吹到好多歌了。
英雄所見略同喎師兄(容許阿星扮下英雄先)😬

又到星期五,米雪第8話~

米雪 8

其實阿星好中意喺街度拉二胡,唔係為咗賺錢,只係阿星中意拉,拉俾人聽。雖然好似俾人覺得有啲唔多正常,不過阿星中意企喺街邊度拉奏二胡,而Cassy好中意拍低阿星拉二胡嘅時候嘅陶醉表情,話阿星好可愛咁話。雖然阿星覺得自己應該係果啲有型有格嘅音樂家款頭,不過俾阿Cassy講完之後就完全冇哂啲英雄氣概,唉。

講番阿星同Cassy,阿星地兩個行到攰攰地,就返去食嘢嘅地方買咗一杯凍飲兩個人飲,阿星亦都乘機打開咗個二胡盒將個二胡攞咗出嚟準備彈奏。簡單咁調咗音,拉咗兩下試下,阿星就開始喺美食廣場(即係茶檔囉)度拉起二胡。玩下樂器,撚下啲著名樂曲,好快就有好多公公婆婆坐喺度圍觀,阿星中意拉俾啲公公婆婆聽,因為佢哋同阿星一樣,喜歡聽傳統中國音樂。Cassy行開咗,開始用手機拍攝阿星娛己娛人嘅佢所講嘅“可愛”樣,阿星其實非常之中意拉奏快曲,例如<<戰馬奔騰>>呢類比較新式啲嘅二胡快曲,啲動漫主題曲好似<<天空之城>>呀咁都會拉下嘅,如果要真係拉到人聽完流眼淚嘅話,太極琴俠陳軍老師嘅作品<<太極琴俠>>慷慨激昂幽怨纒綿兩者兼備,唔會令人聽落産生矛盾,而且激昂同幽怨夾雜,一層一層咁帶你大起大跌,非常之扣人心弦,可惜阿星功力唔夠,拉唔出果種味道。

喺阿星拉完一輪之後,三三落落嘅公公婆婆大叔大嬸擺檔嘅人都過哂嚟八卦,係嘅,平時邊會有傻佬喺呢度搞埋啲咁嘅嘢㗎?阿星演奏完一曲<<太極琴俠>>之後,發覺人群入面有一個著黑色衫裙戴黑色眼鏡綁住頭髮嘅女人交叉雙手一路望住阿星,喺大家街坊街里著街坊裝嘅熟食街市大厦入面有一個著得咁整齊而且態度嚴肅嘅人企喺度,對整個場地嚟講帶出咗一種格格不入嘅感覺。不過唔緊要啦,欣賞音樂係唔分年齡唔分階級嘅,只要係有人欣賞,阿星就會好落力去拉奏。既然大家咁開心,不如拉多隻<<賽馬>>俾大家都刺激下哩?

正所謂:

當街演奏自其樂
嘉倩稱讚甚可愛
美食廣場音律起
引來一眾知音人
黑衣女士映眼簾
神態嚴肅行注目

金翅奏得嗨嗨鳥
(待續)😬

早晨  星爺,寫好了   又來鳥  ........
金翅奏得嗨嗨鳥!   

當街演奏自其樂
嘉倩稱讚甚可愛
美食廣場音律起
引來一眾知音人
黑衣女士映眼簾
神態嚴肅行注目

引用:
原帖由 boar36 於 12/11/2021 08:52 發表 查看引用來源
早晨  星爺,寫好了   又來鳥  ........
金翅奏得嗨嗨鳥!   

當街演奏自其樂
嘉倩稱讚甚可愛
美食廣場音律起
引來一眾知音人
黑衣女士映眼簾
神態嚴肅行注目 ...
早呀coar師兄,呢個嗨嗨鳥係有代價㗎😬

回覆 446# star_platina 的帖子

吓  ......... 願聞其詳

引用:
原帖由 boar36 於 12/11/2021 09:43 發表 查看引用來源
吓  ......... 願聞其詳
查實獅城對街頭賣藝嘅規管係好嚴嘅,冇牌而又唔喺指定地方賣藝係會被罰款同有機會坐監嘅,咁師兄估到阿星之後點啦😬

回覆 448# star_platina 的帖子

啊,罰款兼拉人
獅城出咗名喺 fine city!

引用:
原帖由 boar36 於 12/11/2021 11:15 發表 查看引用來源
啊,罰款兼拉人
獅城出咗名喺 fine city!
阿星第一次去嘅時候揹住個布袋,放喺地上面走去影相,點知俾警察叔叔捉住話阿星隨地掉垃圾,阿星話冇吖,邊度有垃圾?佢指住地下阿星個布袋,話你咁大袋垃圾掉喺度,仲話冇?阿星話呢個係阿星個背囊喎,搞到警察叔叔幾唔好意思,阿星幾尷尬😬

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆