上一頁下一頁
發新話題

榴槤之國番外篇

收藏  |  訂閱
1.9k  203.1k

又係星期一,努力嘅一日,第9話~

米雪 9

一首輕快嘅賽馬拉完,大家嘅情緒都非常之高漲,有人拍手掌,有人俾錢阿星,咩呢?雖則話阿星係為咗娛己啫,但係有錢唔通唔收咩?果位黑衫黑裙黑眼鏡嘅女士一路望住阿星,直到Cassy好開心笑住走埋嚟將手上面嘅電話對住阿星搖兩搖,果位黑衫黑裙黑眼鏡嘅女士就轉身離開咗喇。唏,睇下女人啫,又唔使話阿星鹹鹹濕濕嘅,啱唔啱先?

阿Cassy即刻放條片俾阿星睇,阿星覺得自己拉二胡嘅時候都算叫做有形有格,但係唔知點解阿Cassy硬係講阿星好可愛嘅,查實你係咪將有形(stylish)同可愛(cute)撈亂咗呢?

搞下搞下,飲埋杯kopi冰都差唔多時候,阿星同Cassy執埋啲嘢去會場度揾Cassy個做event planning嘅朋友仔喇。牛車水去新逹會展好近嘅啫,搭MRT話咁快就到,搭車梗係趁機會攬多啲Cassy啦,阿Cassy都幾中意阿星攬住,而且雙手仲會圍住阿星條士啤呔嚟攬,真係温馨。

阿星同Cassy都冇証件出入,去到會展只能夠企喺門口度等佢個朋友仔出嚟接阿星地入去。呢類展覽人來人往,啲人出出入入非常繁忙。然後阿星見到一個好高嘅身影,一個高高瘦瘦,仲要高過Cassy嘅年輕女人,著住一件黑色背心加窄身牛仔褲一路行埋嚟。

Cassy一見到佢,即係舉高手叫佢過嚟,查實佢應該未睇到Cassy之前已經望到阿星一碌杉咁企喺度,所以三兩下已經知道阿星係Cassy打俾佢果時講嘅果個好高嘅座標喇。個好高嘅女仔行到埋嚟,阿星循例都要依起棚唔多美觀而且非常之礙眼嘅牙同佢笑笑,好高嘅女仔一路伸出手同阿星相握,Cassy一路介紹阿星係佢嘅上司,今次過嚟同佢見個面,傾下如果合作搞個展覽嘅話需要做啲咩。Cassy嘅中學同學Shanie,喺獅城度做呢類嘅event planner,即刻帶住阿星同Cassy入去會場參觀。

正所謂:

聽眾表現各迴異
黑衣女士芳蹤杳
啟程前往展覽會
再來親近極溫馨
門前靜候待君臨
互相認識進場館

金翅要觀摩下鳥
(待續)😬

早晨  星爺,寫好了   又來鳥  ........
金翅要觀摩吓鳥!

聽眾表現各迴異
黑衣女士芳蹤杳
啟程前往展覽會
再來親近極溫馨
門前靜候待君臨
互相認識進場館

引用:
原帖由 boar36 於 15/11/2021 09:27 發表 查看引用來源
早晨  星爺,寫好了   又來鳥  ........
金翅要觀摩吓鳥!

聽眾表現各迴異
黑衣女士芳蹤杳
啟程前往展覽會
再來親近極溫馨
門前靜候待君臨
互相認識進場館 ...
觀多啲好定摩多啲好呢?😬

回覆 453# star_platina 的帖子

又觀 又摩 又揸 就最好啦!

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-11-15 09:44 發表 查看引用來源

觀多啲好定摩多啲好呢?😬
早晨,星爺,總是覺得個位黑衫女仕觀眾,可能是......

引用:
原帖由 boar36 於 15/11/2021 10:26 發表 查看引用來源
又觀 又摩 又揸 就最好啦!
又係喎,忘記揸添😬

引用:
原帖由 r6654c 於 15/11/2021 10:28 發表 查看引用來源

早晨,星爺,總是覺得個位黑衫女仕觀眾,可能是......
可能是冇咩事發生嘅事😬

尋晚睇完梅艷芳,有啲感觸,好多批評話女主角唔似梅姐,又話飾演哥哥嘅男演員唔似。

阿星想講,呢套戲係一套浪漫嘅真人真事改篇,梅艷芳嘅光芒四射人生,係冇人可以代替,演員們盡咗佢哋最大嘅努力去演繹佢哋手中嘅角色,大家可以換個角度去欣賞佢哋嘅努力,同埋懷念一代巨星嘅人生。

人生並不一定完美,有遺憾,先會顯出人生嘅璀璨。雖然未必人人都同意,但係戲入面哥哥嘅一句對白令阿星印象非常深刻:「有啲人你唔會忍心見到佢老,喺佢哋最靚嘅時候走,可能係最好。」

梅姐離開18年,阿星仍然記得當時喺英國做緊工程,哥哥之後到梅姐,感覺非常震撼。阿星細個坐喺電視機前面睇新秀,睇到梅姐攞奬,睇許冠文嘅探朱古力,睇胭脂扣,睇審死官,睇東方三俠,睇男人四十,每一套電影都印象深刻。

阿星雖然内斂,喺戲院入面都忍唔住流出兩行男人馬尿,緬懷梅姐。😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2021-11-15 11:31 發表 查看引用來源
尋晚睇完梅艷芳,有啲感觸,好多批評話女主角唔似梅姐,又話飾演哥哥嘅男演員唔似。

阿星想講,呢套戲係一套浪漫嘅真人真事改篇,梅艷芳嘅光芒四射人生,係冇人可以代替,演員們盡咗佢哋最大嘅努力去演繹佢哋手中嘅角色,大家可以換 ...
Ching果然感性之人,好多人睇完都不禁流下眼淚!

引用:
原帖由 licklickson 於 15/11/2021 12:51 發表 查看引用來源
Ching果然感性之人,好多人睇完都不禁流下眼淚!
人生嘅不足,造就天后梅艷芳,雖然短暫,但係光芒萬丈,不可代替。

大家睇下,一個有咁多不足咁多遺憾嘅人都尚且做到最好活到最好,我哋有咁多先天嘅優勢,就更加要做好佢。

梅艷芳嘅故事,係一個平凡人努力嘅故事,係大家嘅故事,係每一個香港人嘅故事。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆