上一頁下一頁
發新話題

茶記C9 - 好耐無見,各位~

收藏  |  訂閱
1.0k  537.6k

茶記C9 - 好耐無見,各位~

唔知做乜,頁數有出入,有時要前一頁

寫哂啦~ 茶記  +  C9  +  露營#1,5,7,8,16,19,20,25,26,31
Office #49,53,54,57,65,66
天氣凍 #73,79
單車為名 #82,87,91
殘廁 #93,94
忙裏偷閑 #95,98, 98
又Office #99,100,101

星期六,C9已經一早請左假,我將成個行程提早左大半日,首先,我地約左喺東涌食個early lunch,佢都係著到好似上次行山咁,馬尾,魚夫帽,長褲,係多左件風褸,大大個背囊,佢咩起嚟,兩條帶扯到佢件風褸貼一貼~ 我叫佢帶防曬野,保濕,護膚果d野,其餘野都係我準備多。我地食完就去買最後小小補給,整理好D野,我再喺C9兩個膝頭同小腿貼埋肌肉貼,要嚟減輕膝頭負擔,又有保護作用。再喺我強烈建議之下,一人一篤屎之後,就撘左架去梅窩既巴士。雖然無我想像中咁多人,但係都好多人,唔洗好耐,我地就伯公坳落巴士lu。

我早幾個星期前已經探左路一次,一條路,唔難行,不過要夠體力。都有返咁上下人群,所以根本就行唔到快,慢慢行,又停下抖下,唔係好辛苦,但係慢,要兩三個鐘先望到爛頭營,我上次自己一個輕裝,一個鐘就到。好彩提早左行程,仲霸到個爛頭營,爛頭營係石屋嚟既,上左鎖入唔到既,咁我地喺石屋隔離撘營,希望有小小擋風作用,個營都易撘既,不過中間位我地圍鍚紙用左好多時間,防下D冷空氣,好在C9有心機貼。營入面都夠空間既,比埋官方尺碼你地: 190X 200 cm,但係樓底係矮D,撘好營之後,我就叫C9隨便去影芒草打卡啦,其餘野我攪。我先拎D重野放營邊,始終怕大風會吹走,或者係我諗多左,然後再放好埋其他野,主要都係放營外面,再喺營外耍一圈硫磺粉,防乜都好啦,但係又怕D粉比風吹走,所以再喺D粉上面灑左小小水,咁D硫磺粉仲有多,我就整左個toilet area出嚟,都係離營幾步路,怕D味傳過嚟,再喺toilet area整左兩個腳位,中位係咁E整條坑,咁C9去toilet時,D液體可以向下流走,我仲帶左把縮骨遮,方便C9去toilet時佢自己可以遮一遮,攪左好耐,到黃昏終於整好哂,好鬼靚個景,再次強調,好很靚,然後我先醒起我未整地墊,因為我揀左充氣款,所以我on99喺營門口吹,喺出面吹左就拎唔入去… 揀得有D大,攞盡哂個營其中一面長度… C9返到嚟我都仲吹緊,C9有問洗唔洗幫手吹,我叫佢今晚幫我吹好過啦,有講有笑咁攪掂哂。

個天都仲有小小光,就同C9無火鍋,即係一個大D既煲,放D水入去,然後放包發熱野,D水就會滾,咁要再放個細煲喺D滾緊既水上面咁煮野。我煮辛辣麵,加埋大蔥去煲,滾緊既時候加隻雞蛋再滾,最後再加埋蔥花,每次整得一碗,整完兩碗都天黑哂,開燈食野,有五香肉丁,回鍋肉,加泡菜,都係即食野,用埋東涌裝入保溫壺既熱水沖柯華田,一人一杯,就開餐,我仲話唔好意思,帶唔到椅仔嚟坐,要坐石頭。一路食,一路咁keep住用個無火鍋去煮熱水,用嚟放返入保溫壺備用。成餐都比較靜,望住個景,感受下環境,望下D營,因為唔係營地嚟,所以基本上每班人既營都隔好開,我已經喺營既前後放左LED,比人知我地霸左呢度,上網學既。

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Sennn 於 2021-12-6 11:52 發表 查看引用來源
經過反覆思考,最後我係將成個行程提早左大半日,C9已經一早請左假(星期六佢要返工)。我地約左喺東涌食個early lunch,C9都係著到好似上次行山咁,馬尾,魚夫帽,長褲,係多左件風褸,大大個背囊,佢咩起嚟,兩條帶扯到佢件風褸貼一貼~  ...
新舖開張,打個卡支持下先!

師兄打得好詳細,睇得好有代入感!等緊你嘅戲肉呀!😉

師兄好詳細,等你繼續更新

引用:
原帖由 Sennn 於 2021-12-6 11:52 AM 發表 查看引用來源
經過反覆思考,最後我係將成個行程提早左大半日,C9已經一早請左假(星期六佢要返工)。我地約左喺東涌食個early lunch,C9都係著到好似上次行山咁,馬尾,魚夫帽,長褲,係多左件風褸,大大個背囊,佢咩起嚟,兩條帶扯到佢件風褸貼一貼~  ...
期待入正題材!!

引用:
原帖由 Sennn 於 2021-12-6 11:52 發表 查看引用來源
ching 你都好勇, c9 第一次行就上大東山

引用:
原帖由 3P2Q 於 2021-12-6 12:48 發表 查看引用來源

ching 你都好勇, c9 第一次行就上大東山
系呀.....大東唔容易行,負咁重磅好吃力

辛苦哂師兄上大東山一個人咩咁多野,辛苦哂,夜晚由C奶姐姐服待番你
引用:

引用:
原帖由 leowaiwai 於 2021-12-6 13:26 發表 查看引用來源
辛苦哂師兄上大東山一個人咩咁多野,辛苦哂,夜晚由C奶姐姐服待番你
日間男人担担抬抬......晚上女人担担抬抬

等你繼續更新

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆