44年前141

收藏  |  訂閱
18  8.9k

44年前141

當年一劑要一百起跳,當年隧巴過海好似$1.5,即現在約9倍。計番通漲今時應要一千元一劑左右。
現在的消費,按比例係平過前。
ssp髮仔,平均三百零玩一次,約等於四十年前三、四十元。

唔講唔知,當時掃樓睇左唔鍾意,要俾番五蚊。

附件

引用:
原帖由 大jer明 於 2022-6-4 14:26 發表 查看引用來源
當年一劑要一百起跳,當年隧巴過海好似$1.5,即現在約9倍。計番通漲今時應要一千元一劑左右。
現在的消費,按比例係平過前。
ssp髮仔,平均三百零玩一次,約等於四十年前三、四十元。

唔講唔知,當時掃樓睇左唔鍾意,要俾番五蚊 ...
吹水渣,1978年,當年D人都係几舊水一个月,比一魚?去夜总会玩都得啦。當年報纸佬吹水渣?

引用:
原帖由 咸濕褓姆賤嬰兒 於 2022-6-4 17:44 發表 查看引用來源

吹水渣,1978年,當年D人都係几舊水一个月,比一魚?去夜总会玩都得啦。當年報纸佬吹水渣?
報紙佬死都話自已未試過.

引用:
原帖由 咸濕褓姆賤嬰兒 於 2022-6-4 17:44 發表 查看引用來源

1978年中五畢業,月薪約八、九百元。

引用:
原帖由 大jer明 於 2022-6-5 00:49 發表 查看引用來源

1978年中五畢業,月薪約八、九百元。
甘既係有冇可能收甘貴呢?

74-76年代有幸玩過有房出租及導遊小姐,詳細地址當然睇報紙廣告.

引用:
原帖由 咸濕褓姆賤嬰兒 於 2022-6-6 09:50 發表 查看引用來源

甘既係有冇可能收甘貴呢?
篇文話係二十零歲後生小姐,加上銅鑼灣比較貴(現在一樣).

加影:1974年廣告
1964年廣告
1959年141廣告

1974年的音樂廳是否即是魚蛋檔?
廣告中的鱔稿所提及的十八歲少女,今日已六十六歲。

附件

引用:
原帖由 tml0398 於 2022-6-6 15:06 發表 查看引用來源
74-76年代有幸玩過有房出租及導遊小姐,詳細地址當然睇報紙廣告.
你穿梭時空玩過,有房出租,導遊小姐係1935禁娼之後產物
1974至1976係H K繁榮娼盛年代,叫鸡係老馮,一樓一合法,点使有房出租,
導遊小姐,去二線夜總会,如丽霞,出街一Q五百

引用:
原帖由 大jer明 於 2022-6-7 02:32 發表 查看引用來源

篇文話係二十零歲後生小姐,加上銅鑼灣比較貴(現在一樣).
銅鑼灣礼顿道公記應召女,五十
係鳳嗚及北角金碧辉瑝,旺角歐亞,以玻璃房及㨂手房心就收八十,一百

前往最後回覆