上一頁下一頁
發新話題

我與補習學生的故事(久違既更新, Part 35 updated #1687)

收藏  |  訂閱
170  1.5m

引用:
原帖由 rocket.aaron 於 2022-6-19 16:00 發表 查看引用來源

多謝師兄用心分享每段情節
Miki著住套粉藍色連身裙睡衣?唔知透唔透到啲身材
估唔到師兄都仲忍到😂比我可能已經錫咗佢了
其實係普通連身裙😂😂唔會透到
之前有次太趕冇換衫都著住補習🙈就知係好普通連身裙

大家諗太多😂😂佢地只係中五既學生妹
最多都係熱褲背心咁

引用:
原帖由 rocket.aaron 於 2022-6-19 20:58 發表 查看引用來源

短裙仔都無🤔
有既,我冇寫姐
不過少啲,我冇專登寫

個故事大概寫左4成內容,頭半內容都係講相處
跟住就係劇情大爆發,大家準備

引用:
原帖由 rocket.aaron 於 2022-6-19 22:01 發表 查看引用來源

師兄!準備好啦 今晚會出埋15單元?
唔會啦,一日出唔到兩更...
之後果啲要整理完先寫到,我盡量一日一更啦我而家都係邊part記得啲野就寫定草稿,到時再用返,唔係我個腦會諗爆
其實成個故大部分時間都係純劇情/純愛為主,希望大家唔好介意

Part 15
分左手之後Ally唔知係想痲痺自己,定真係想通左,佢比起以前更加俾心機讀書,我地都盡量避免講起男女朋友既話題,我偶爾膽粗粗問下佢點,佢都好直接話俾我地知未完全recover。咁都好,起碼會坦白同我地講,呢啲野真係需要時間放低。
每日返工放工補習既日子過得好快,話咁快到左中五下學期,即係就黎Miki既生日,我又要苦惱買咩禮物,於是我唯有問下Wendy買咩好(點解唔問Ally,因為硬係覺得會尷尬),Wendy send左張一個Minions公仔既相,佢話Miki好鍾意,但之前冇貨買唔到,於是我運用我人脈,friend搭friend咁搵個公仔,個價錢都唔平,同上年個按摩頸枕差唔多價錢。
中五大家都feel到果種chur既節奏,大家又諗唔到食咩,Miki話想係屋企煮飯仔,即係要辛苦Wendy了._.咁岩Miki阿爸今年因為公事黎唔到香港,我地揀左正日同佢慶祝。
正日當日,Miki見到個Minions公仔勁開心,總算冇揀錯禮物。
Miki: 上次我想買都冇貨,你點買到架?
我: 呢啲緊係出外靠朋友啦!
Miki: 多謝你呀,下次唔好咁破費啦。
我: 一次半次ok既,補習我都賺唔少架麻。
Ally又準備佢既例行動作了。
Ally: 18歲生日,大個女啦喎,等我檢查下先。Kenny,麻煩迴避下。
我轉左個身配合左,因為連Wendy都伸左手出黎準備檢查,所以我都係配合好啲。
Ally: 衰妹,好似又成長左少少喎。
一輪笑聲後我終於可以望返過黎,只見面紅紅既Miki,應該俾Ally同Wendy一左一右檢查完。
Ally同Wendy一早已經買好哂啲餸,都係啲牛扒呀,意粉呀,少少帶子海鮮咁...煮西餐既食材多。
Miki屋企個廚房夠大(千幾呎屋企細極有限),夠我地4個分工合作一齊煮野,應該話係我地3個聽Wendy指揮,一個鐘多啲就煮好哂餐飯。
切蛋糕既時候。
Ally: 18歲女有咩生日願望呀?
Miki: Um...希望爸爸可以快啲返香港,同埋屋企人快啲承認我啦!
我心諗: ????咩叫承認
Ally見我一面疑惑: Kenny一面問號,不如話埋俾Kenny知?
Miki: 都可以呀。
其實我一直都覺得Miki背後唔簡單,一定有啲野,相信好多師兄都咁覺得。
簡單黎講,Miki係養女,Miki爸既老婆原本孕懷左孕,但難左產,醫生話之後就好難再有BB,身子都一日比一日弱,仲患埋抑鬱。於是Miki爸就建議不如領養一個小朋友,就係仲係BB既Miki,可以完成老婆既心願,佢老婆都贊成,於是經歷一堆程序,終於領養到得幾個月大既Miki。
原本老婆都好開心有個BB出現佢生活中,但慢慢佢老婆心態又有啲改變,覺得Miki始終唔係佢親生,雖然佢都想撫養呢個小朋友長大,但每次見到Miki又令我諗起佢生唔到小朋友呢個事實,一諗起就會抑鬱起黎,原本Miki爸爸用同屋但分開訓既方法繼續生活,但老婆好似都唔太接受到。
係Miki開始認到人既時候,Miki阿爸決定將大家分開左唔同地方住,將Miki交俾Nely照顧(即係而家既工人,原來係由細照顧到佢大),一個禮拜Miki都有幾日會過去阿爸到食飯同玩,或者佢過黎陪miki食飯,佢發覺呢個安排令老婆接受到之餘,由唔會引起佢抑鬱,而家Miki一直只會叫佢姨姨,每次Miki上去食飯,姨姨都對佢幾好,於是大家用呢個方式一直生活。
之後老婆個身體愈黎愈差,仲過埋身。係Miki中一既時候,於是Miki阿爸就大膽帶Miki去美國見下屋企人,同埋處理下個國藉問題,Miki係中一休左學一年的,所以點解佢大過Ally佢地一年。
點解要見下屋企人?Miki阿爸係一個都有少少體面既家族,覺得佢冇問過屋企人意見就領養左個小朋友,所以一直唔肯承認Miki既身分,尤其當老婆過左身之後大家更加反對。
以上係Miki提供既資料,大家係咪覺得破綻百出._.我都覺得係,唔明點解Miki會信,可能由細洗腦。
我一路聽一路已經勁多問題想問,但Ally同Wendy望住我輕輕搖頭,不斷示意我唔好追問,睇黎佢地都覺得唔太make sense,但我唔應該問落去。於是我唯有接受呢個講法。
我: 嘩,我好似聽左集溏心風暴咁...
Ally: 係要時間消化架啦,想當年我地聽完都hang哂機。
Miki: 都唔係好複雜姐...爸爸話會努力同佢嗰邊屋企人傾,如果ok既話我有機會去美國定居啦。
美國定居…又係一個好遠既感覺。
Miki: 我仲有一個願望,希望考好DSE!你咁努力教我地,一定考好俾你睇!
我: 咁呢個又簡單,暫時黎睇應該問題不大。
Ally同Wendy都問: 咁我呢?
我: 你地都係,拎4就穩陣架啦,有冇5就靠之後既努力啦。
Miki話想睇戲,我地又變回睇戲mode,三個女仔坐大sofa,我就坐sofa咁。
睇完戲都9點幾,Miki話要一陣要同阿爸視像,所以我地就走先。
係返屋企途中,Ally見到我個頭十萬個問號。
Ally: 係咪覺得個故事好唔make sense呢,其實我地都覺。
我: 係囉,你地嗰陣又唔問既?
Wendy: 因為Miki爸爸叫我地暫時接受呢個講法先,佢會慢慢處理。
嗰陣Miki阿爸仲係香港,知道Miki同佢地好Friend,所以Miki阿爸先聯絡左佢地,其他野佢會處理。
我: 姐係你地知真相係點?
Ally: 唔知呀,我地都只係聽過呢個故事咋,唔係佢阿爸講定,我地可能係咁追問到佢口啞啞。
Wendy: 有錢人既屋企有時係真係幾複雜,Kenny恭喜你同我地一齊捲入呢個旋渦啦。
我: 下!?
Wendy: 講下笑姐,不過佢屋企既事我地又真係唔方便問咁多。
我: 都係架,你嚇死我,我以為有乜鬼野富貴門搵上我有排煩,咁鬼複雜。
Wendy: 點都唔夠我地Ally姐複雜啦,嗰晚又喊又罵又除衫又錫人XD
Ally: 頂你,一提起我就覺得老尷。
Ally啤住我: 你呀,唔好再回味呀。
我攤開雙手,一臉無辜咁。
Wendy敢拎出黎講笑,姐係Ally放低左,好事黎。
Ally: Kenny講樣野你聽吖,全校都知條賤友偷食後,連條大波妹都飛左佢,而家變左生人勿近。
Wendy: 抵死啦佢,成日偷偷地撩其他女仔,好彩你斷正咋,唔係唔知俾佢呃幾耐。
原來佢都有撩Miki同Wendy,尤其Wendy,Wendy話佢成日𥄫佢個胸,都話女仔好容易留意人地𥄫佢,條友真係好鍾意大波妹…
佢地都搵緊機會同Ally講,但估唔到Ally斷正先,8卦野永遠最好聽,講講下直頭停係到吹左陣水,我見時間唔早,第二朝要返工,我地各自回家了。
沖完涼我都訓覺了,夢中,我自己係到用緊舊機器鋤緊地,不斷震下震下,慢慢我發覺呢啲聲唔係夢入面,而係我書枱傳過黎,我書枱個電話係咁震,我一邊眼好辛苦咁打開左一條線睇。
嘩!有十幾個未接電話,全部都係Ally打黎,一個接一個係咁打的,我未黎得切打返過去,Ally又打黎。
我: 喂?
Ally: Kenny大獲啦,Miki出左事。
~打住咁多先,下集見~

引用:
原帖由 WithinTemp 於 2022-6-20 19:33 發表 查看引用來源
師兄仲要留懸念😂 逼人周不時入嚟追po
btw 加油!等後續
已經2xxx字,再打就4000字都黎

各位 唔好意思
咁樣寫會完整啲,1 part過寫會勁長
我發覺1 part 2000字到係我最舒服既篇幅
所以請大家耐心等候 要吊下大家癮

引用:
原帖由 rocket.aaron 於 2022-6-20 20:28 發表 查看引用來源

每個單元2000字既篇幅文章,要寫得好係要花點時間
師兄!真心既你寫得唔錯,打動我每日上嚟關注三位妹妹同師兄既後續發展🙏🏻
多謝Ching, 我開頭寫都cake cake地,慢慢寫就捉返個感覺

引用:
原帖由 licklickson 於 2022-6-20 21:29 發表 查看引用來源
冇問題!應該入直路啦!😬
Um...一直好長既大直路
劇情會推得快啲,條時間線會郁得快啲

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆