上一頁下一頁
發新話題

沉船

收藏  |  訂閱
720  17.6k

沉船

短暫情緣最令人享受,亦最刻骨銘心。只睇到對方美好嘅一面,互相釋放最原始嘅情慾。開心過後瀟灑講bye bye,不帶走一片雲彩,咁樣你話唔係好浪漫咩?當然你唔能夠排除當中有幾分係虛情假意。但每次扑完嘢佢攬住你話唔捨得你,你知道係真心嘅。至少,你會想相信係。

某位早期嘅散餐妹(又係馬拉出品)有日突然對小弟講:天下無不散之筵席,好快你會唔記得我。我唔記得當時自己咩反應。怕且又係講啲自以為幽默嘅戇居嘢。但我好記得嗰一刻個心沉咗一沉,突然發現自己原來開始唔捨得佢,但當然,我冇對佢講。

而我係要過咗好耐之後(開始睇引版,發現咗有沉船呢樣嘢),先明白原來嗰次係-沉咗。

天下無不散之筵席,亦冇不散嘅散餐。回顧遠古嘅狗公時代,除咗以上嗰單,小弟後來再沉過幾次。通常會發生係離開條女之後,或者關係嘅尾聲。而啲女係從來都唔知道。如果知道咗,我唔知佢哋點諗我。

我記得同某散餐妹分開之後,會專登去佢工作嘅地方遠遠睇下佢。偷偷地,冇膽地,陰魂不散地,極為鬼祟地。呢種戇居行為英文叫做stalking。諷刺嘅係,條女曾經喜歡用過stalker呢個花名叫小弟。一語成籤。其後相當長嘅一段時間,小弟仍不時stalk條女嘅FB同IG。直至開始越來越多佢同另一個男人嘅合照。

最大鑊嘅一次沉船事件發生喺狗公時代未年。震撼程度達到鐵達尼級,影響亦不可謂不深遠:小弟退役狗公行列,所謂「從咗良」(表面上啦)。

小弟每一次沉船似乎都係單方面同埋自己攞嚟。仲有,其實係好享受沉船。

你對沉船又點睇?你有冇沉過?對你嘅影響係正面定負面?

• EP3: 初遇
  • EP4: Misty

• 引用:
    原帖由 guthrie 於 2022-6-13 17:43 發表 查看引用來源
    短暫情緣最令人享受,亦最刻骨銘心。只睇到對方美好嘅一面,互相釋放最原始嘅情慾。開心過後瀟灑講bye bye,不帶走一片雲彩,咁樣你話唔係好浪漫咩?當然你唔能夠排除當中有幾分係虛情假意。但每次扑完嘢佢攬住你話唔捨得你,你 ...
    頭位Support😊

最好一齊沉😛,第二

引用:
    原帖由 粉紅寶寶 於 2022-6-13 18:04 發表 查看引用來源
    最好一齊沉😛,第二
    似乎寶寶C姐一齊沉緊中😆
    我覺得沉船係享受同難受中不斷徘徊

引用:
    原帖由 粉紅寶寶 於 2022-6-13 08:04 PM 發表 查看引用來源
    最好一齊沉😛,第二
    阿寶真係好,有福同享。梗係要拉埋佢落水。

引用:
    原帖由 stellaluna 於 2022-6-13 08:18 PM 發表 查看引用來源
    似乎寶寶C姐一齊沉緊中😆
    我覺得沉船係享受同難受中不斷徘徊
    stella姐叻叻,一句話總結咗咩係沉船。

咁熟,莫非沉過鑊甘?定沉緊?

咁我唯有承認自己唔及你浪漫囉 沉船始終對我o黎講都係一件好可怕o既事 單方面o既沉船本質上同你愛上一個唔愛你o既人冇咩分別 (我好膚淺o架, 愛就係想要擁有! )
    就算係一齊沉, 咁即係代表果種愛係由做愛做出o黎, 都唔係最完美o既愛情
    咁講係有d 矛盾, 事關我自己的確係愛上過一個由做愛開始o既男人, 當時o既我係曾經有過念頭覺得冇所謂唔介意,
    淨係想擁有佢/ 或者俾佢擁有, 但如果真係同o左佢一齊, 呢段關係跟果d 正常情況下暗戀之後表白之後一齊之後先上床o既關係總有d 分別
    唔明o既話再舉個例: 我咳緊, 咳到抖唔到氣, 會食咳藥水止咳希望可以舒服番少少
    靠咳藥水壓住果種唔咳o既狀態同你冇病冇痛果陣我估你自己都feel 得出係有分別
    你我都希望自己係冇病o既, 但真係患上o左感冒果陣, 有藥o係面前你我都會去食
    然而我估你我都唔會希望自己感冒, 亦唔會話自己真心喜歡飲咳藥水

影響, 都算係正面o既
    話晒都係佢調教出我呢種享受服從o既心態, 同埋男人大丈夫一諾千金o既豪氣

引用:
    原帖由 guthrie 於 2022-6-13 22:43 發表 查看引用來源

stella姐叻叻,一句話總結咗咩係沉船。

咁熟,莫非沉過鑊甘?定沉緊?
    你估下😜

引用:
    原帖由 蛇貴妃 於 2022-6-14 08:12 發表 查看引用來源
    咁我唯有承認自己唔及你浪漫囉 沉船始終對我o黎講都係一件好可怕o既事 單方面o既沉船本質上同你愛上一個唔愛你o既人冇咩分別 (我好膚淺o架, 愛就係想要擁有! )
    就算係一齊沉, 咁即係代表果種愛係由做愛做出o黎, ...
    蛇C師形容得好貼切 👏🏻👏🏻👏🏻
    係咪正面好睇個人性格取捨

又或者總有人會令你難以忘懷?無論你身邊有個她/他,個個人都佔咗你少部份

究竟對方嘅離去令你無咗個習慣、陪伴、佔有慾定真係鍾意咗佢?

沉船應該係不自覺地鍾意咗對方而你想段關係同之前有所改變

引用:
    原帖由 蛇貴妃 於 2022-6-14 10:12 AM 發表 查看引用來源
    就算係一齊沉, 咁即係代表果種愛係由做愛做出o黎, ...
    有啲人話,先性後愛唔work。對有啲人嚟講或者係咁。但我自己嘅經驗係,先性後愛唔止work,有時直情係work到黐線,work到令人沉鬼埋。

點解由做愛做出嚟嘅愛,就唔可以係完美嘅愛情先?

兩人之間,只有肉體同相處嘅感覺,完全冇考慮周邊嘅世俗嘢(聰明嘅娘娘,你知我講咩嘅)。你唔覺得咁樣先係最原始(接近動物本能)、最真,亦最純粹嘅愛情咩?未必完美,但真實。或者你會笑我天真。

上一頁下一頁
    發新話題
    前往最後回覆