上一頁下一頁
發新話題

那些年,星星同學會

收藏  |  訂閱
1.8k  297.8k

突然喺度諗,究竟有幾多師兄睇故仔呢?喺度寫,又會唔會俾人當係長篇小說咁睇呢?然後,睇完嘅師兄,又會唔會有回應呢?然後然後,阿星嘅故事入面嘅女角色,其實係咪真嘅呢?然後然後又然後,阿星寫落去,係咪好長氣呢?

那些年,星星同學會 第119話

要發生嘅事始終會發生,Chloe約得星多終遇媽。阿星媽見阿星晚晚去夜街,問咗阿星兩次,阿星又忍唔住阿星媽嘅迫供神功,終於吐咗所有嘅口供俾阿星媽知。查實阿星媽都有聽阿星老竇講,有個女仔嚟同阿星住咗兩個月,阿星媽以為Chloe係Grace,一路問阿星個女仔係咩人,點解唔叫佢返嚟食飯,等阿媽望真下佢。就係咁,Chloe見得星多終見星媽,阿星媽話要同佢食餐飯,同佢傾下偈,好似話睇下個新抱仔咁話。典解阿星解釋咗咁多次,阿星媽都仲係唔明,一時以為Chloe係Grace,又一時以為佢係Joyce嘅呢?唔通阿星嘅口才真係咁差?

阿星媽都算破費,一聽到係阿星女朋友,即刻唔知邊度揾到第二晚同阿Chloe食自助餐。是咁的,法官閣下,Chloe喺旺角返工,要去銅鑼灣怡東酒店都要啲時間。阿星媽叫阿星去接Chloe收工,佢去酒店度等阿星地嚟,咁阿星就去咗接阿Chloe收工喇。

Chloe知道阿星嚟接放工,當然開心啦。阿星一碌杉咁企喺佢公司門口,終於有人問阿星揾邊個。等咗一陣Chloe就攞住手袋走出嚟。兩個人仔喺旺角度等巴士過去銅鑼灣怡東酒店食自助餐去也。

大家都知,香港嘅司機整體都唔係咁好駕駛技術;唔怕得罪講句,啲司機係冇乜品嘅,而且揸車仲要揸到chok下chok下咁,搞到啲乘客好似食咗fing頭丸咁fing嚟fing 去。收工時間,當然冇咁多位你坐,阿星同Chloe上咗巴士之後只能夠迫埋一齊企。喺架咁多人迫埋一齊嘅巴士入面,仲要俾個死人巴士司機chok下chok下,Chloe同阿星都企唔穩。臨入紅隧喺巴士轉車站,唔知搞乜鬼,架巴士chok咗一下。可能因為阿星生得高大重心高,呢下一chok阿星企唔穩,Chloe即刻攬實阿星以防阿星跌親。就係咁,由紅磡紅隧入口慢慢塞到去銅鑼灣果邊嘅出口,全程Chloe都攬實阿星唔放手,而阿星喺呢啲時候,亦都只能夠攬住佢,唔敢放手。

待續😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-6-7 09:42 發表 查看引用來源
突然喺度諗,究竟有幾多師兄睇故仔呢?喺度寫,又會唔會俾人當係長篇小說咁睇呢?然後,睇完嘅師兄,又會唔會有回應呢?然後然後,阿星嘅故事入面嘅女角色,其實係咪真嘅呢?然後然後又然後,阿星寫落去,係咪好長氣呢?

那些年,星星同學會  ...
終於又有肌膚之親!😬

引用:
原帖由 licklickson 於 7/6/2023 10:04 發表 查看引用來源
終於又有肌膚之親!😬
攬下啫😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-6-7 10:13 發表 查看引用來源

攬下啫😬
攬攬下就有架啦!😬

引用:
原帖由 licklickson 於 7/6/2023 10:23 發表 查看引用來源
攬攬下就有架啦!😬
邊樹有咁著數㗎,有代價㗎喎😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-6-7 10:26 發表 查看引用來源

邊樹有咁著數㗎,有代價㗎喎😬
有乜嘢代價?

引用:
原帖由 licklickson 於 7/6/2023 10:32 發表 查看引用來源
有乜嘢代價?
兩地相思嘅代價😬

人生就像去廁所,你盡全力,卻放了個屁;有時又會唔等你準備好,就令你一褲都係。

那些年,星星同學會 第120話

呢餐自助餐真係食得唔自在。阿星媽完全搞錯晒啲女仔名,又問Chloe係咪已經打算同阿星結婚,又問係咪一齊飛返嚟香港,又叫Chloe千祈唔好介意阿星屋企咁複雜,將來結婚之後搬出嚟住,阿星媽俾首期買樓又盛咁,搞到阿星非常之唔好意思。

食完飯,阿星媽叫阿星同Chloe拍多陣拖先返屋企,臨走仲捉埋阿星一邊係咁同阿星講叫阿星對佢好啲同埋記得戴袋,唔好搞出個大頭佛咁話。阿星聽到反都眼埋,然後阿星媽走之前仲要捉住阿星同Chloe隻手拖埋一齊,話『拍拖唔拖手仔點得㗎,人地女仔嚟㗎,你係男仔主動啲啦』咁。完全漠視咗阿星之前同佢講解Joyce,Grace同Chloe係3個人。

星媽上咗啲亡命小巴返咗屋企,留低阿星拖住Chloe兩個人企喺銅鑼灣嘅鬧市入面。阿星同Chloe道歉,話阿星媽太過急進,誤會咗佢。Chloe笑笑,話唔介面佢誤會,其實錯有錯著仲好。阿星望住佢,一時之間唔知點俾反應好。喺崇光百貨門口嘅紅綠燈位,阿星拖住Chloe,一路漫無目的咁行,天氣好熱,搞到阿星一身汗,Chloe就帶阿星返去許留山度食咗碗芒椰拉西,全程一人一啖。阿星食到咀角有椰汁,Chloe仲會用紙巾幫阿星抹咀,女朋友feel到爆,令到阿星真係覺得Chloe係一個幾唔錯嘅女仔。

食完碗芒椰拉西,又真係要送Chloe返屋企。晚晚搞到佢咁夜,阿星又真係唔係咁過意得去。銅鑼灣去彩虹,都係要搭巴士,似乎Chloe覺得地鐵好貴,搭巴士平少少好啲。夜媽媽,阿星都係送埋佢返屋企穩陣。

待續😬

好懷念怡東酒店
引用:
原帖由 star_platina 於 2023-6-7 09:42 發表 查看引用來源

那些年,星星同學會  ...

引用:
原帖由 markluk123abc 於 7/6/2023 10:57 發表 查看引用來源
好懷念怡東酒店
係,阿星好多少年回憶喺果度😬

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆