上一頁下一頁
發新話題

那些年,星星同學會

收藏  |  訂閱
1.8k  296.5k

引用:
原帖由 licklickson 於 31/1/2023 14:58 發表 查看引用來源
可能今次唔係呢!😬
又有可能今次係係都冇咁係呢😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-1-31 15:22 發表 查看引用來源

又有可能今次係係都冇咁係呢😬
咁等你快啲開估啦!😬

引用:
原帖由 licklickson 於 31/1/2023 15:26 發表 查看引用來源
咁等你快啲開估啦!😬
咁快開估?又好😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-1-31 16:13 發表 查看引用來源

咁快開估?又好😬
好呀!😬

又係開估嘅時候~

那些年,星星同學會 第72話

世事並唔會下下都如你所想,人係一個變數,你好難去理解一個人對另一個人嘅態度會代表啲乜,更重要嘅係,對方嘅表情動作聲線語調,你留意漏一樣都有機會將整件事理解錯,更何況好似阿星一樣,係一個不解風情嘅人呢?

Joyce用力將阿星條頸拉落去,原來係同阿星嚟個親密接觸,將佢微涼嘅雙唇同阿星嘅有啲乾,少少爆冊甩緊皮嘅咀唇相接。呢下好熟口面,上次你打咗阿星兩巴之後好似都有咁做。有冇記錯呢?

Joyce呢個舉動令到阿星一時之間唔識得俾反應佢,當四片唇分開嘅一刻,阿星只識得呆呆咁望住佢,雙手仍然扶喺佢纖腰之上,但係就硬係唔知道究竟頭先臨時臨急發生咗咩事。Joyce望住阿星望咗一陣,見阿星好似都係冇乜反應成舊木咁,再做出咗3件令阿星好詫異嘅事:第1,再哄埋嚟親多阿星一下;第2,企返直之後再送阿星滿頭星斗;第3,對住阿星咀郁郁咁講咗唔知啲咩,然後擰轉頭就走。

有冇聽過麥拉賓嘅7/38/55溝通理論呢?7%嘅内容,38%嘅聲線語調加埋55%嘅表情同埋身體動作,只要三樣都配合,一個成功嘅溝通就完成。不過disco入面唔知點解硬係中意黑屎媽媽,阿星因為燈光關係,睇唔到Joyce嘅表情同埋身體動作(55%);又因為響鬧嘅音樂而聽唔到Joyce嘅聲線語調(38%);更加冇可能聽到佢要講嘅任何內容啦(7%),所以阿星絕對有理由想信Joyce想講嘅嘢係冇傳逹俾阿星嘅。

阿星再一次滿天星斗,喺閃爍嘅disco燈光底下阿星完全冇辦法望到Joyce去咗邊度。搖搖頭,阿星即刻從頭先眼尾睇到應該係Joyce行出去嘅地方追出去,穿過好多跳緊舞嘅男男女女,走到去酒吧枱嘅前面,一大群人喺度買酒,另一邊有一小群人圍住唔知喺度做緊乜。通常呢啲時候,都係睇清楚究竟Joyce去咗邊先再行動好啲。

雖然酒吧呢邊嘅音樂冇喺舞池果邊咁嘈,但係都係唔多聽到啲人講乜。阿星行埋啲班人度,發現4-5個男仔圍住個女仔喺度傾偈,而個女仔,竟然係Joyce!

待續😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-1-31 16:15 發表 查看引用來源
又係開估嘅時候~

那些年,星星同學會 第72話

世事並唔會下下都如你所想,人係一個變數,你好難去理解一個人對另一個人嘅態度會代表啲乜,更重要嘅係,對方嘅表情動作聲線語調,你留意漏一樣都有機會將整件事理解錯,更何況好似阿 ...
咁峯迥路轉!😂

引用:
原帖由 licklickson 於 31/1/2023 16:32 發表 查看引用來源
咁峯迥路轉!😂
下下新鮮添啦對住Joyce😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-1-31 17:11 發表 查看引用來源

下下新鮮添啦對住Joyce😬
咁咪好囉!唔會悶吖嘛!😬

引用:
原帖由 licklickson 於 31/1/2023 17:18 發表 查看引用來源
咁咪好囉!唔會悶吖嘛!😬
簡直係驚喜不斷啦😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-1-31 19:05 發表 查看引用來源

簡直係驚喜不斷啦😬
咁正呀!點喜法?😉

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆