上一頁下一頁
發新話題

那些年,星星同學會

收藏  |  訂閱
1.8k  297.7k

引用:
原帖由 licklickson 於 10/6/2023 13:52 發表 查看引用來源
之前冇試真吖嘛!😬
查實從來冇諗過要同佢,真係要揾女仔好容易,落下night club 果啲點都識到個返屋企。阿星係一個奄尖嘅人,當時覺得佢唔多醒目,真係唔想同啲溝通唔到嘅人太多交流😬

阿星同Annie嘅糊塗事就咁完咗,跟住落嚟係乜水?

那些年,星星同學會 第128話

以後阿星再冇同Annie發生任何事,冇幾耐佢辭咗職返咗香港。阿星以後再冇見過佢。

廿一廿二,醉過痛過傻過。

七八月,大哥嘅表妹喺香港嚟玩。點解咁叫?因為佢係阿星大媽果邊嘅親戚,正確嚟講,同阿星冇血緣關係。Caroline表妹係同行,係阿星地香港公司嘅同事。今次嚟英國係放假同探佢姑媽,順便嚟學下英國嘅辦事方式。阿星諗佢應該有五呎啩?幾好肉地,面圓圓,咀角有粒銷魂癦,笑瞇瞇咁。佢被安排同阿星一間屋,當時阿星老竇同細媽地返哂香港,間屋得返阿星同佢兩個。

有冇講俾大家知,阿星嘅屋企人住左右兩間屋?阿哥同大媽住一間屋,阿星同老豆細媽住隔離屋。依家老豆同細媽返咗香港,得阿星同阿蓮表妹兩個人孤男寡女共處一屋喇。

阿蓮表妹好中意同阿星講嘢,好多話題嘅,好多圍繞工作嘅嘢阿星同佢都好有共鳴。佢細阿星一年,大家年紀又差唔多,所以特別多嘢講。收工阿星有帶佢四圍走㗎,仲帶佢睇音樂劇添,les miserable(孤星淚)同Miss Saigon(西貢小姐)都睇咗。佢仲笑阿星睇孤星淚喊都唔識停好搞笑,喂,人地多愁善感咋嘛。

待續😬

那些年,星星同學會 第129話

蓮表妹有度好,乜都傾得。睇完孤星淚俾佢笑咗成晚話阿星眼淺喎,真係有啲唔忿氣,阿星就問佢夠唔夠胆聽鬼故?

「嚟囉,怕你咩?」阿蓮表妹,你係咪死頂㗎?

阿星睇得出佢其實驚驚地,之但係阿星都同佢講咗一個親身經歷,收工搭夜班巴士撞鬼嘅故事,仲同佢行果條路行返屋企。果晚半夜,阿蓮表妹走嚟敲阿星房門,問阿星瞓咗未,阿星打開門問佢咩事,佢紅都面哂話怕黑,叫阿星唔好關門,唔好關走廊燈。

哈!你都有今日喇,笑阿星?最後阿星冇關門瞓,不過瞓得唔好,因為佢半夜走過嚟,喊住咁話好驚。又係嘅,果次親身經歷阿星自己都嚇到病咗成個禮拜,佢一個女仔又點受得?

阿星同佢講:「你快啲返去瞓啦,阿星喺度。」

「唔得呀,我要知道有人!」

「隔離房咋小姐,你鼻鼾大聲啲阿星都聽到啦!」

「就係怕聽到聲!」

咁你想點?又打開門又唔關燈你都唔夠,開埋電視俾你好冇?

「你房有冇位?」

阿星房?雙人房嚟喎,張床好大,好舒服㗎。

「都有嘅,你想入嚟訓?」蓮表妹遲遲疑疑咁點點頭。

「你攞埋張被入嚟啦。」

「………………」

「又咩事呢?」

「可唔可以用你張被?」

既然係咁,嚟啦,你上床,阿星任你魚肉。

蓮表妹上床冚好被,阿星正準備熄燈,佢又猶豫,好,又睇下你想點。

「都係冇嘢啦,你熄燈啦。同埋關門啦。」吓,頭先又開門又開燈,依家又關門又熄燈,玩咩!

上咗床,諗住瞓,點知阿蓮表妹又開聲:「我瞓唔着呀。」呢啲咁嘅時候,阿星唯有氹下佢,等佢安心,唔係聽日唔使旨意起到身返工。

阿星一手捉住佢隻手,話:「你捉住阿星隻手,知道有人喺度,合埋眼快啲瞓啦,聽朝要早起身。」

第二朝起身阿星一開眼,就見到啲唔對路嘅嘢。因乜解究阿星同阿蓮表妹兩個會攬住瞓嘅呢?阿星冇問,蓮表妹冇解釋………………其實係咪應該阿蓮表妹問阿星點解攬住佢瞓,而阿星就要解釋嘅呢?

七點半,阿哥隔離屋準備出門,阿星同阿蓮表妹都一齊出發。今晚阿星應承帶佢去Covent Garden睇下,跟住同佢返唐人街食晚飯,食完就返去。收工都七點,蓮表妹行完街五點鬆啲就返到公司等阿星收工。兩個傻瓜行去睇下倫敦市中心嘅特色。高雲花園阿星行唔少次,邊檔賣咩都差唔多記得。如果大家有睇過衝上雲霄2呢,吳震宇同個睇書嘅男人喺度坐低飲嘢傾計嘅地方,就係高雲花園嘅地庫啦。

當時未有呢檔飲咖啡嘅coffee shop,但塲地冇變過。

待續😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-6-13 19:00 發表 查看引用來源
那些年,星星同學會 第129話

蓮表妹有度好,乜都傾得。睇完孤星淚俾佢笑咗成晚話阿星眼淺喎,真係有啲唔忿氣,阿星就問佢夠唔夠胆聽鬼故?

「嚟囉,怕你咩?」阿蓮表妹,你係咪死頂㗎?

阿星睇得出佢其實驚驚地,之但係阿星都同佢講咗 ...
今晚又一齊瞓?😬

引用:
原帖由 licklickson 於 13/6/2023 20:26 發表 查看引用來源
今晚又一齊瞓?😬
你想呢?😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-6-14 07:55 發表 查看引用來源

你想呢?😬
梗係想!😬

想下先~

那些年,星星同學會 第130話

同阿蓮表妹食完飯,佢仲有啲意猶未盡,阿星決定同佢行去Big Ben。最近話要搶修封閉啫,當時冇嘛。影咗幾張相,見佢有啲攰,就同佢返屋企洗白白。地鐵車廂當時仍然殘舊,一陣陣尿味夾雜有人食kebab(香港好似叫卡巴)嘅蒜頭味,聞到都想嘔。落咗車,唔想等巴士,咪行返去囉。一路行一路吹水好不過癮,就咁樣,又完咗一日。

基本上阿星每日都陪阿蓮表妹四圍去,星期六日都俾埋佢。星期六,阿星同佢買咗飛睇西貢小姐,七點鐘先睇,日頭同阿哥家姐大媽地去飲茶行街,夜晚就阿星陪阿蓮表妹兩個去睇音劇。睇完劇,同佢一路討論故事一路行去地鐵站,阿蓮表妹又笑阿星睇到流下男兒淚,搞到阿星一路恐嚇佢話講多個鬼故佢聽。蓮表妹一路舉起右手,用隻食指喺度搖,似乎唔信阿星會講鬼故,然後又用手指尾笑阿星眼淺。阿星都真係幾唔忿氣,就用手指尾勾住佢手指尾,想用中指嚟個彈指神通,懲罰下呢個咁冇大冇細,取笑星表哥嘅女仔。阿蓮表妹一拖就勾實阿星手指尾,拖住阿星喺地鐵月台度行,一路由車頭行到去車尾,然後捱喺牆身,輕輕咁用勾住阿星手指尾嘅手拖阿星埋去。

行到咁埋,都真係唔係幾方便,阿蓮表妹比較嬌小,雖然話阿星目測佢嘅身材比Grace要勁少少,不過蓮表妹就矮過Grace,更加矮過阿星好多,依家嘅位置靠到咁埋,阿星嘅心口都仍然高過佢。

大家應該都知道,高雲花園嘅地鐵站係Covent Garden站,月台車頭同車尾位置嘅牆身係弧形嘅,好似阿星咁高要捱埋去,就會變成一粒蝦米咁樣向前彎曲。阿蓮表妹捱埋牆身度,係唔需要彎腰嘅,因為佢嘅身高都唔足以令佢去到牆身開始向內彎曲嘅彎曲位,所以佢仍然係捱住牆身;而阿星,就因為要面向阿蓮表妹,要同幅向住阿星彎曲嘅牆身嚟彎曲,阿星同牆身形成咗一道拱門,足夠阿蓮表妹喺下面行過。

阿蓮表妹掩住咀喺度笑:「你睇你,成道拱門咁啦,我同你調位,我企出面你企裡面好唔好?」

你講到咁,阿星都唯有話好啦。

待續😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-6-14 08:46 發表 查看引用來源
想下先~

那些年,星星同學會 第130話

同阿蓮表妹食完飯,佢仲有啲意猶未盡,阿星決定同佢行去Big Ben。最近話要搶修封閉啫,當時冇嘛。影咗幾張相,見佢有啲攰,就同佢返屋企洗白白。地鐵車廂當時仍然殘舊,一陣陣尿味夾雜有人食 ...
仲大波過Grace?咁正?😬

引用:
原帖由 licklickson 於 14/6/2023 09:18 發表 查看引用來源
仲大波過Grace?咁正?😬
大過啦,搖晃得劇烈😬

引用:
原帖由 star_platina 於 2023-6-14 09:47 發表 查看引用來源

大過啦,搖晃得劇烈😬
乜嘢size?😬

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆