上一頁下一頁
發新話題

[轉貼] 人妻出軌的二三事(連圖6/2更新)

收藏  |  訂閱
578  244.5k

安排咗隔一日先離開日本,我同師傅都各有自己嘅事去辦,各自有行程。

師傅坐子彈火車上咗東京,佢話要夜晚先返。

同阿Mark傾一陣,講低俾佢知第二日搭邊一班機走,就循住出發嚟日本之前,Leonard俾我嘅指示,坐火車去嘅隔籬嘅小鎮,呢度係木谷仁一嘅家鄉。

我知道比賽地點之後就聨絡喺南美洲嘅Leonard,趁機會,預留一日時間,專程去拜祭一吓木谷仁一。

落咗火車,木谷嘅養仔子野陽樹已經喺火車站等我。

附件

去拜祭木谷嘅途上,一片荒蕪,稀稀疏疏只有幾間細屋,汽車最後停低喺一個小山丘下面,我跟住子野拾級而上,成個小丘樹木都唔多,連野草都枯黃咗。

木谷嘅山墳孤零零喺山丘頂,四周圍都係一片荒涼,加上山風吹到啲枯草「沙」「沙」響,令人感到非常悲愴。

見到佢身後蕭條嘅境況,我黯然嘆息。

附件

子野教咗我日本人嘅傳統,然後就企喺我後面幾步距離。

我先用木殻輕輕淋啲水落墳頭,再合掌向木谷參拜。

附件

幾年前我由一個乜都唔識,眼中只有老公同寶貝囡囡,每日呆喺屋企,等老公放工返嚟,除咗湊女,就係以手機睇劇集做伴嘅公邨師奶仔,蛻變成為一個有自己目標嘅咖啡師,中途更加經歷過幾個玩弄我嘅男人,一段失敗嘅婚姻,幾經辛苦,先可以同摯愛復合。

附件

木谷係一個標誌性人物,佢摧殘過我,不過就令我領略到一啲以前諗都未諗過嘅性經驗同喜好,拓闊咗我嘅人生,最終不單止無憎恨佢,相反同情佢,親近佢。

附件

而加見到佢永遠孤零零喺個荒蕪山頭,我好心酸。

「慧!」

我想到入神,子野拍吓我,提醒我係時候離開。

接住,我哋嚟到木谷嘅祖屋,呢間傳統日本建築嘅老屋,比我想像中細同殘舊,成間屋一片死靜。

附件

屋裡面嘅庭院有一棵好大嘅樹,長滿咗青色未成熟嘅梅,我諗想谷年輕嘅時候,高係喺呢一棵樹摘青梅食。

一時好奇,我都摘咗一粒放入口,果然又酸又澀。

附件

子野話木谷在生之時,隨時返嚟住三兩日,所以有一兩個工人喺度留宿,負責打掃,梅熟嘅季節,明明唔會食用,佢都會叫工人摘咗啲梅落嚟。

但佢死咗之後,呢兩個工人都調派咗去其他地方,只係由子野一個月返嚟一次,清潔吓木谷嘅神位,向佢上住清香,樹上面啲梅就由得佢哋熟透,自然跌落地面,慢慢腐爛。

附件

「石條川惠小姐嗰方便⋯⋯」

「老闆窮一生之力去追查石條小姐嘅下落,但一直無結果,唔知係生係死,老闆十分遺憾,直至佢遇上你。」

子野向我陳述。

「仁一⋯⋯」

上完香,敲咗神枱上面嘅銅器一吓,我再忍唔住眼淚,一面流淚,一面向佢禱告。

「仁一,多謝你交番阿Mark俾我,我同佢一齊,生活得好好,希望你都快快樂樂⋯」

之前阿Mark嘅怪異行為,我私下上網查過,有啲解釋係阿Mark精神分裂,做其中一個身份。

但係我情願偏向相信靈異,相信木谷佢唔捨得我,借助阿Mark嚟同我一齊。

而加現實就眼見一片凋零,可憐木谷嘅孤寂。

附件

喺木谷故居逗留到黃昏先離開,木谷嘅孤寂,益發令我知道眼前人嘅重要,就算第二日就會返屋企,我都忍唔住俾電話阿Mark,親口同佢講愛佢,好想俾佢擁抱住。

附件

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆