通關後第一次上去SZ

收藏  |  訂閱
25  4.5k

引用:
原帖由 emau1 於 2023-3-20 21:48 發表 查看引用來源
那天係我第一次上落SZ
果陣時係peak hour
我排左好長條隊,到我
點知掃描失敗
比個阿嬸同志指住我泥鬧
叫我再填過
$%#%$@#@*)($
填完後我要再排過條隊

謝c兄教路
塞錢落我袋

咁樣,入境時過左關,即時填出境
capture  ...
如果有咗第一次,下次就方便。
你入境後即時手動修改,按出境,再✓,然後確定就可以,24小時內要返港,我一搬在走之前,幾個小時前才去申請

引用:
原帖由 emau1 於 2023-3-20 21:34 發表 查看引用來源
裝個 美團 apps
入邊有乘騎單車
可以掃曬街上所有種類的共享單車
美團同大眾點評同一集團, 在香港用深圳電話卡, 唔係一卡兩號, 永遠都登入唔到,

正常收到SMS, 登入時永遠出現網路異常, 不能登入, 可能在大陸至可以登入?  

引用:
原帖由 emau1 於 2023-3-20 21:48 發表 查看引用來源
那天係我第一次上落SZ
我排左好長條隊,到我
點知掃描失敗
比個阿嬸同志指住我泥鬧
叫我再填過
填完後我要再排過條隊

謝c兄教路
塞錢落我袋

你可以在香港臨過關時用網頁版本大陸海關申報表, 整個QR Code 24小時有效, 唔使在關口前整, 事前慢慢整.

之後可以跟手整埋返香港QR code, 又係24小時有效, 整過一次後可以Save低下次用, 只更改日期就可以, 因為你

D 資料唔會變!
https://htdecl.chinaport.gov.cn/htdeclweb/home/pages/index/index.html

引用:
原帖由 hopyu 於 2023-3-21 00:36 發表 查看引用來源

你可以在香港臨過關時用網頁版本大陸海關申報表, 整個QR Code 24小時有效, 唔使在關口前整, 事前慢慢整.

之後可以跟手整埋返香港QR code, 又係24小時有效, 整過一次後可以Save低下次用, 只更改日期就可以, 因為你
...
淨入去要過機,回來罗湖不用,冇人理你,可以大毛斯樣行過機,我這麽多次回香港經罗湖未做過,落馬州除外,罗湖做樣🤓😂

引用:
那天係我第一次上落SZ
我排左好長條隊,到我
點知掃描失敗
比個阿嬸同志指住我泥鬧
叫我再填過
填完後我要再排過條隊

謝c兄教路
塞錢落我袋

每次北上前我起香港搞晒出入境兩個黑碼, CAP晒兩個圖. 因為24小時內用就OK.
今日中午我都上. E加已經CAP好圖. 用完入境就DEL.
我朋友差不多日日上, 佢話唔洗理出入境, 每次用自動修改都照用到. 自動修只係同你改日期為今天, 最新日期. 如果手動就係上次既日期, 超過14日後唔改會用唔到.

最新消息, 剛剛CAP2個黑碼, 已經唔水揀出入境.第一張係用上次出境碼揀自動修改. 第二張手動, 本來想做入境. 點知冇得揀.  

引用:
原帖由 DAVIDCHAN8688 於 2023-3-20 23:14 發表 查看引用來源

如果有咗第一次,下次就方便。
你入境後即時手動修改,按出境,再✓,然後確定就可以,24小時內要返港,我一搬在走之前,幾個小時前才去申請
我每次都是用微信小程式去申請的,今天準備回港,剛才申請健康碼,用手動修改,已經不用選入境同出境,只是✓,按確定就可以,沒有顯示入境或出境,如果用自動修改,我試了多次就只顯示入境,不知道回港能否用,都是用返手動好啲,我星期日返大陸時,還是有分入境同出境,可能這兩天更改了,簡化了好多,沒有日期及部分資料,估計好快都會取消不用申請健康碼

我估6月前會取消,不用搞黑碼

引用:
原帖由 DAVIDCHAN8688 於 2023-3-21 11:44 發表 查看引用來源

我每次都是用微信小程式去申請的,今天準備回港,剛才申請健康碼,用手動修改,已經不用選入境同出境,只是✓,按確定就可以,沒有顯示入境或出境,如果用自動修改,我試了多次就只顯示入境,不知道回港能否用,都是用返手動好啲,我星期日 ...
今天下午15:00左右經羅湖過關,全部人都要看有否健康碼才放行,再行前亦有人睇住要掃黑碼,才能通過,可能之前太寬鬆,好多人都冇掃碼,現在睇緊好多

引用:
原帖由 hopyu 於 2023-3-21 00:36 發表 查看引用來源

...
thank
c

前往最後回覆