通關後第一次上去SZ

收藏  |  訂閱
7  4.5k

引用:
原帖由 emau1 於 2023-3-19 17:24 發表 查看引用來源
通關後衣家先第一次上去SZ
但係冇影相
唯有搵返以前的舊相輔助下

前幾日了
係福田口岸過關
首先,踩共享單車
以前,由福田口岸踩到蛇口海上世界地鐵站的
由於唔夠時間
今次坐地鐵去深圳灣公園站起程https://i.imgur.com ...
中式是100分鐘

引用:
原帖由 羅湖之友 於 2023-3-19 21:25 發表 查看引用來源
師兄玩得好開心又健康👍出境入境都要報,好鬼麻煩
其實填過一次,下次不用重新再填,只按修改,如果返大陸就按入境,回香港就按出境,日期改與不改都可以,跟著✓,按確認就完成,不用半分鐘就攪掂

引用:
原帖由 emau1 於 2023-3-20 21:37 發表 查看引用來源
係話100分鐘
但我睇住個錶
發覺佢地 90分鐘就響鐘

我投訴前台
佢話95分鐘就會響鐘提醒jc
無錯係提早5分鐘響鐘,再按5分鐘後才落鐘

引用:
原帖由 emau1 於 2023-3-20 21:48 發表 查看引用來源
那天係我第一次上落SZ
果陣時係peak hour
我排左好長條隊,到我
點知掃描失敗
比個阿嬸同志指住我泥鬧
叫我再填過
$%#%$@#@*)($
填完後我要再排過條隊

謝c兄教路
塞錢落我袋

咁樣,入境時過左關,即時填出境
capture  ...
如果有咗第一次,下次就方便。
你入境後即時手動修改,按出境,再✓,然後確定就可以,24小時內要返港,我一搬在走之前,幾個小時前才去申請

引用:
原帖由 DAVIDCHAN8688 於 2023-3-20 23:14 發表 查看引用來源

如果有咗第一次,下次就方便。
你入境後即時手動修改,按出境,再✓,然後確定就可以,24小時內要返港,我一搬在走之前,幾個小時前才去申請
我每次都是用微信小程式去申請的,今天準備回港,剛才申請健康碼,用手動修改,已經不用選入境同出境,只是✓,按確定就可以,沒有顯示入境或出境,如果用自動修改,我試了多次就只顯示入境,不知道回港能否用,都是用返手動好啲,我星期日返大陸時,還是有分入境同出境,可能這兩天更改了,簡化了好多,沒有日期及部分資料,估計好快都會取消不用申請健康碼

引用:
原帖由 DAVIDCHAN8688 於 2023-3-21 11:44 發表 查看引用來源

我每次都是用微信小程式去申請的,今天準備回港,剛才申請健康碼,用手動修改,已經不用選入境同出境,只是✓,按確定就可以,沒有顯示入境或出境,如果用自動修改,我試了多次就只顯示入境,不知道回港能否用,都是用返手動好啲,我星期日 ...
今天下午15:00左右經羅湖過關,全部人都要看有否健康碼才放行,再行前亦有人睇住要掃黑碼,才能通過,可能之前太寬鬆,好多人都冇掃碼,現在睇緊好多

引用:
原帖由 emau1 於 2023-3-22 00:57 發表 查看引用來源
真奇怪
今晚羅湖過關返香港

發覺走入
人工通道
冇人理你,直行直過
唔洗掃黑碼
可能唔同時間及人手問題,所以有寬同緊,反正準備申請健康碼,時間又不多,預先準備先就最好

引用:
原帖由 emau1 於 2023-3-22 01:02 發表 查看引用來源
你教路之後
我懂用了
真係快好多
現在簡化了好多,不用選入境同出境,又不用時間顯示,按手動修改,只是✓,再按確定就可以,幾秒時間,快靚正

前往最後回覆