上一頁下一頁
發新話題

感激我遇見(2007-2023)

收藏  |  訂閱
168  48.3k

回覆 58# hk005500 的帖子

其實我都知,我只係仲會幻想我地仲會有甜蜜的時間。

樹洞啊樹洞啊,我今日先知道原來我在他心目中,我係一個點樣的人。好耐以前,我曾經對他講過,我們之間不是soulmate ,因為我知道他不太喜歡分享自己的事給我知。我明白這是他的性格,而我卻會分享我的事給他知道,因為他在我心目中,他是我的傾訴對象,是一個我重視的人。

我今天才知道,他對我的事零興趣,甚至覺得我小小事就唔開心。早前我工作上遇到不愉快的人人士事件,我生氣到夜晚都訓唔著。我有告訴他事件的始末,他卻沒有什麼安慰,只是說line manager 會處理,事後他有問我事情是否已解決。我一直都覺得他只是忙,所以沒有安慰我,我理解的,他有關心事件是否處理好已經不錯了,但原來他覺德這些事我係成年人,我應該要懂得自己處理,我生氣到睡不了也是我自己的錯。唔應該向他投訴這些小事。其實我唔認同係小事,我出來工作十幾年,都係第一次有人士問題。

原來我跟他說一句,工人借d 二唔為我準備午餐所以要買飯也是小小事也負面和投訴(其實我連話工人一句也沒有)。我遇到工作上不明白的地方,請教他,原來他會覺得唔應該問他,而應該去問同事。其實我想要他的幫忙和安慰是錯嗎?

最令我心碎係,他說「you won’t support if one did wrong. 」究竟我錯什麼?(他承認同事事件不是我錯)我早就覺得他從不站在我的人立場安慰我。我告訴他任何事,他第一句永遠都是怪我,所以我才覺得不知何時開始他這麽討厭我。他覺得我是要人順我意,但其實我是遷就他的一方。我唔否認我想他也順我意,可以見面可以親密啦。但這是錯嗎?

言談間我覺得他好討厭我,我做什麼說什們都令他討厭,但最後他卻說I won’t hate you . 我知道,我們的關係已經走到最後,如果我早點放手,可能唔會攪到今日關係咁負面,唔會令他討厭我,但我跟了他十五六年了,我真係唔捨得,我還奢望有一日我地會回到從前的甜蜜時光。

好亂,唔知自己想講乜。總括來說,不喜歡一個人,她說什麼做什麼也是錯,也是令人討厭的。

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-15 02:08 發表 查看引用來源
樹洞啊樹洞啊,我今日先知道原來我在他心目中,我係一個點樣的人。好耐以前,我曾經對他講過,我們之間不是soulmate ,因為我知道他不太喜歡分享自己的事給我知。我明白這是他的性格,而我卻會分享我的事給他知道,因為他在我心目 ...
10幾年感情,話放手就放手係冇咁易。但你都知道個真相囉,人哋都唔鍾意你囉,直頭係討厭你,咁你咪慢慢習慣下囉。 多啲搵屋企人,朋友傾吓偈,吹吓水。  再唔係,如果真係有抑鬱,咪睇吓精神科囉。無謂諗埋啲傻嘢,困住自己喺個死角裡邊。  你都仲有幾十年人生,唔通日日喺度喊住口咩?

回覆 63# wallacepigpig 的帖子

我唔會,其實我自己的生活都非常忙綠的。他只是我心中的一部份,只是我對他的感情,係好重。

我唔會找他幾日,冷靜下先。照平常,他應該都不會找我,但竟然他有叫我早晨

今日腫到連電話人面識別都開唔到。

今日主人有主動同我傾下計。🥹
其實他知道我傷心

sad and take care D:

引用:
原帖由 little_princess 於 2023-6-15 09:06 發表 查看引用來源
我唔會,其實我自己的生活都非常忙綠的。他只是我心中的一部份,只是我對他的感情,係好重。

我唔會找他幾日,冷靜下先。照平常,他應該都不會找我,但竟然他有叫我早晨

今日腫到連電話人面識別都開唔到。 ...
有冇諗過大家坐低講清楚

分開傷心一定會, 你都傷心左咁多次, 如果加埋d傷心日數, 可能你都復原了....................

唔會比ed 傷心過的時間白過

部份男人愛一啖沙糖一啖屎嘅態度去對女人..當妳諗住要放手佢就會突然出現兼關心妳~~
男人亦唔中意負面..怨天怨地...問題多嘅女人...sis 漸漸少啲搵主人..將有關主人嘅msg 封存唔好再睇..時間唔等人..到妳老時會頭望會覺得自己好傻

引用:
原帖由 地捫香蕉 於 2023-6-15 14:48 發表 查看引用來源

有冇諗過大家坐低講清楚

分開傷心一定會, 你都傷心左咁多次, 如果加埋d傷心日數, 可能你都復原了....................

唔會比ed 傷心過的時間白過
唔需要傾啦,其實我對他沒有要求,只係想他心裡面有我,可以見下,攬下,大家關心下。

引用:
原帖由 失常少女 於 2023-6-15 16:19 發表 查看引用來源
部份男人愛一啖沙糖一啖屎嘅態度去對女人..當妳諗住要放手佢就會突然出現兼關心妳~~
男人亦唔中意負面..怨天怨地...問題多嘅女人...sis 漸漸少啲搵主人..將有關主人嘅msg 封存唔好再睇..時間唔等人..到妳老時會頭望 ...
今日我無主動找他,出奇地他主動找我,早午晚都有問侯下我。他知道我唔會走的。

他係唔鍾意女人煩,我知道的。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆