上一頁下一頁
發新話題

講得出軌, 不如講埋散餐 SP

收藏  |  訂閱
138  19.8k

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2024-4-2 11:43 發表 查看引用來源

新加坡鞭刑? 睇過, 真係血淋淋, 打完之後幾日幾夜連褲都著唔返

我唔介意打完之後第二日仲會痛, 甚至有少少係追求果種感覺, 咁樣會好似尋日打我屁股o既人而家仲o係我身邊咁添
但本宮玩sm o既三大原則, 不見血, 不 ...
马来西亚也是有这样的鞭刑,太可怕了,千万不可以做坏事
sm的话,我基本上跟姐姐一样,但是尿尿的话我倒是可以接受,可能是因为我容易潮吹,感觉跟尿尿都差不多一样吧

引用:
原帖由 小Koey 於 2024-4-2 11:52 發表 查看引用來源
马来西亚也是有这样的鞭刑,太可怕了,千万不可以做坏事
sm的话,我基本上跟姐姐一样,但是尿尿的话我倒是可以接受,可能是因为我容易潮吹,感觉跟尿尿都差不多一样吧 ...
咁有d 罪行又的確係抵咁樣被罰o既, 比如強姦, 販賣兒童之類
搞到人地財物損失事少, 錢冇左可以再賺, 令到人地一生一世心理創傷果d 坐監對佢地黎講太舒服啦

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2024-4-2 12:19 發表 查看引用來源

咁有d 罪行又的確係抵咁樣被罰o既, 比如強姦, 販賣兒童之類
搞到人地財物損失事少, 錢冇左可以再賺, 令到人地一生一世心理創傷果d 坐監對佢地黎講太舒服啦 ...
我是不反对姐姐的说法,但我个人比较支持一命偿一命,要犯罪者受到相同等级的处分。
强奸人的话,就让他被猛男鸡奸。
贩卖儿童的话,就把他卖去柬埔寨。

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2024-4-2 09:10 發表 查看引用來源

最後一次大概中二中三卦, 確實幾時唔記得啦
果次 surprisingly 係完全出於自願 以前果d 頂多叫做配合或者服從
分別在於老豆已經講出左口要打我, 我冇反抗冇求饒擺好姿勢被打
果次o既果個moment 佢仲未有判決, ...
無諗到我呢個問題嘅答案係你同嫲嫲嘅不快事,你嘅故事亦勾起我好多回憶。小時候父母出外工作,我同嫲嫲感情特別親厚,當然也有激嬲佢嘅時候,但不致整咸嫲嫲。喺佢臨終時都係我一個人半夜喺醫院送佢,睇完你嘅故事,我好有感觸。

引用:
原帖由 hitmypat 於 2024-4-2 21:02 發表 查看引用來源

無諗到我呢個問題嘅答案係你同嫲嫲嘅不快事,你嘅故事亦勾起我好多回憶。小時候父母出外工作,我同嫲嫲感情特別親厚,當然也有激嬲佢嘅時候,但不致整咸嫲嫲。喺佢臨終時都係我一個人半夜喺醫院送佢,睇完你嘅故事,我好有感觸 ...
嗯... 其實每個人之所以有今日嘛, 往往都係由以前好多對的錯的好的壞的, 砌lego 咁砌出o黎
或許就係老豆成日掛o係口邊果句 "犯錯不可恥" 既終極含義囉
果一次係幾不快, 但亦真真正正令我成長, 亦可以話其實係我人生首次聽老豆話在感受被罰疼痛同時認真思考&反省
以前激嬲人我係覺得好玩架 直到感受到被自己忤逆o既人果種心痛
唔係多得果次事件的話, 今日既我可能唔係今日呢個我

其他好多野, 比如學業事業, 感情生活, 身體健康, 道理亦係一樣
大病過一場住過醫院動過大手術執返條命o既人, 先會明白生命有幾咁可貴

引用:
原帖由 小Koey 於 2024-4-2 16:45 發表 查看引用來源
我是不反对姐姐的说法,但我个人比较支持一命偿一命,要犯罪者受到相同等级的处分。
强奸人的话,就让他被猛男鸡奸。
贩卖儿童的话,就把他卖去柬埔寨。 ...
要講治國安邦野本宮亦有排可以同你講

其實刑罰呢樣野有幾重意義, 一係阻嚇, 一係公義, 一係警世
阻嚇係事先話你知如果你犯事將會受罰, 唔想受罰就唔好犯事
公義係犯罪行為往往會俾犯事人帶黎一D 利益, 俾受害人帶黎一D 損失,
犯左事受罰係話俾犯事既人知做完衰野拎左好處之後並唔係乜野後果都唔需要承擔,
需要係未來o既日子受返苦去扯平, 即係找數
警世對象則係犯事人同受害人以外o既第三方, 我犯左罪要入獄長時間失去自由, 或者要受鞭刑,
你唔想以後同我一樣, 就必須要提醒自己唔好犯事

呢三重意義之外應該仲有其他, 但無論係咩都好, "報復" 都唔應該係其中之一
因為如果從法律上去報復犯事人, 某程度上即係向外散播出一個訊息, 肯定左 '以牙還牙' o既合理性

幾個觀點之間係存在矛盾, 冇一個可以盡善, 所以必須搵一個平衡
因此本宮係認為, 刑罰有繼續存在o既必要性, 肉刑亦可以接受, 但報復式o既致命酷刑,
或者以犯事人犯事o既相同手法去懲罰呢d 係唔應該存在囉
一命填一命係可以, 但從統治者perspective, 傳播出o黎o既應該係一個法律莊嚴莊重而唔係野蠻o既形象
朝廷o既律例冇錯係殺人者死, 你殺左人拎左人地寶貴既生命, 就應該用返自己條命做代價
執行死刑係剝奪你繼續生存o既一個手法, 但法律原則係尊重生命o既, 呢個亦係法律要教育公眾o既一個訊息
所以行刑前o既每分每秒, 法律依然有責任保護你-雖然係死刑犯-作為一個人o既每一種權利
以至行刑當時你亦應該受到法律尊重, 體面地離開呢個世界, 因為刑罰要達至o既結果亦係僅此而己 i.e. 剝奪某人生存權
其他o既踐踏, 譏諷, 折磨, 侮辱, 都係冇必要
呢個亦係神聖法律該豎立o既一個榜樣, 某人或者係千夫所指, 或者會遺臭萬年, 但法律同情緒亦應該要separate
用返犯案人犯事時同樣手段懲罰返佢, 即係將惡行納入執法程序, 即係間接承認佢o既合理性

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2024-4-3 08:15 發表 查看引用來源

要講治國安邦野本宮亦有排可以同你講

其實刑罰呢樣野有幾重意義, 一係阻嚇, 一係公義, 一係警世
阻嚇係事先話你知如果你犯事將會受罰, 唔想受罰就唔好犯事
公義係犯罪行為往往會俾犯事人帶黎一D 利益, 俾受害 ...
我看完了姐姐所分析的,觉得是很有道理的!hmm。。。要是政府真的可以做到公平公正公义,那这个国家就真的国泰民安了。我不知道其他国家情况如何,但马来西亚这边就做不到了。。。一堆莫名其妙的政治手段,一堆沦为国际笑话的种族话题,一堆双标的敏感课题。。。haiz
这边是成人区,我们还是不谈政治吧~我们谈谈其他的

引用:
原帖由 小Koey 於 2024-4-3 10:06 發表 查看引用來源
我看完了姐姐所分析的,觉得是很有道理的!hmm。。。要是政府真的可以做到公平公正公义,那这个国家就真的国泰民安了。我不知道其他国家情况如何,但马来西亚这边就做不到了。。。一堆莫名其妙的政治手段,一堆沦为国际笑话的 ...
談你心入面諗果d, 最多係o係熒光幕前面自己high
家事國事天下事事事關心, 先可以同果個自己最冧而又有本事有眼界o既人走得更近
要御夫, 淨係分開自己對腳俾佢玩係唔夠o既

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2024-4-3 10:55 發表 查看引用來源

談你心入面諗果d, 最多係o係熒光幕前面自己high
家事國事天下事事事關心, 先可以同果個自己最冧而又有本事有眼界o既人走得更近
要御夫, 淨係分開自己對腳俾佢玩係唔夠o既 ...
我心里想着的,大部分都是我男朋友,剩下的就是要赚钱,为未来的家庭好好打算。
我不是很强很有野心的女生,在外面闯荡就交给我的男人,我则负责做他背后的依靠,让他每天都能回到一个安乐的家里好好休息

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆