我是誰?

收藏  |  訂閱
22  4.2k

引用:
原帖由 人妻29 於 2024-4-9 23:11 發表 查看引用來源

仲有人記得我係窮畫家?

而家基本上長住意大利,生活平靜安穩,靠老公養,照顧小朋友,空閒時間便畫油畫,逛藝術館,在路邊咖啡座喝咖啡。
好寫意既生活

引用:
原帖由 人妻29 於 2024-4-9 23:11 發表 查看引用來源

仲有人記得我係窮畫家?

而家基本上長住意大利,生活平靜安穩,靠老公養,照顧小朋友,空閒時間便畫油畫,逛藝術館,在路邊咖啡座喝咖啡。
好寫意既生活

引用:
原帖由 人妻29 於 2024-4-9 23:32 發表 查看引用來源

搞藝術嘅對返工搵錢冇興趣,有人支持可以專心創作不用為五斗米折腰。意大利人喜歡大家庭,照顧幾個孩子已經忙得不可開交,哪有時間覺得悶。
藝術型人 哈哈
管教上有冇好大分期?

引用:
原帖由 CTAN2Y33 於 2024-4-10 04:38 發表 查看引用來源
藝術型人 哈哈
管教上有冇好大分期?
傳統中國人家庭可能會覺得我比小朋友太多自由,但係我應該同其他西方人家庭冇乜大分別,因為佢哋一般都會比小朋友自由發揮,很少什麼都管。

引用:
原帖由 人妻29 於 2024-4-10 05:22 發表 查看引用來源

傳統中國人家庭可能會覺得我比小朋友太多自由,但係我應該同其他西方人家庭冇乜大分別,因為佢哋一般都會比小朋友自由發揮,很少什麼都管。
小朋友開心就好

引用:
原帖由 人妻29 於 2024-4-10 05:22 發表 查看引用來源

可以吹吹
美國同意大利冇識人但袋鼠國有, 多得老公帶挈 曾幾何時同過一個果陣應該係50多歲左右o既本地鬼婆傾過吓計啦
auntie 係老公朋友o既媽媽, 相識細節detail 野唔講啦, 重點係當地華人多, 佢接觸觀察比較過唔少同我分享囉

佢話我地之間既分別, 培育小朋友不外乎係兩個 P, asian 個P 係 protect, 西方人個P 係 prepare
我地心態係唔想小朋友受傷所以呢樣唔得果樣唔準, 我地做父母就要保護下一代,
佢話 no offense 但咁樣實情就即係溫室種植
長大成人之後對危機壓力o既承受力會較低, 而佢地一般做法, 係在可控制範圍內由得小朋友自己探索,
由得佢承受一點點咁多既創傷, 俾佢機會從錯誤中學習, 咁樣以後先有免疫力...

冇錯就係同打疫苗一樣道理, 專登打一d 處理過殺傷力冇咁強o既細菌病毒入你身體, 俾你o既免疫系統練習一下點對付佢
遇到真野既時候可能你都仲係會病, 但隻菌亦未至於會攞你命

我覺得好有智慧囉

引用:
原帖由 人妻29 於 2024-4-10 00:36 發表 查看引用來源

三個啦,可能🤔會加多一個⋯⋯
一個睇住3個....仲可能加多個真係....好忙

引用:

有認識其他在意大利的人妻嗎?

當然有,大部份是其他小朋友同學的媽咪,女人同女人交朋友很容易。

係咪一個有關黑人嘅故事?
引用:
原帖由 人妻29 於 2024-4-9 22:43 發表 查看引用來源
有人私訊問我是誰,逐個回覆太麻煩,在這裏說一下。我之前是一個在美國的藝術家,現在在意大利,做一個好媽媽,辣媽發表過我的故事。

前往最後回覆