點解可以接受對方婚前........但唔可以接受對方婚後.......

收藏  |  訂閱
17  3.0k

點解可以接受對方婚前........但唔可以接受對方婚後.......

處女現今社會可以講話係史前動物,相信好多都喺未成年時都已經畀人破處,如今相信都好難搵到處女/處男呢種動物,相信大家都可以接受結婚前對方都不是處子之身,接受對方婚前有無數男性/女性 性伴侶,但係結婚之後除咗自己就唔可以同其他異性有性行為。如果真係發生呢種事情,有冇諗過問題所在喺自己度又或者係對方?又如果係自己問題喺咪應該原諒對方?又或者對方係一時之間失去理智又是否應該原諒對方?

引用:
原帖由 平衡生活 於 2024-4-16 00:10 發表 查看引用來源
處女現今社會可以講話係史前動物,相信好多都喺未成年時都已經畀人破處,如今相信都好難搵到處女/處男呢種動物,相信大家都可以接受結婚前對方都不是處子之身,接受對方婚前有無數男性/女性 性伴侶,但係結婚之後除咗自己就唔 ...
當然, 點睇呢個問題係非常個人, 所以就只能講個人理解

我諗你將兩個concept 混淆左啦, 婚前已經唔係處男處女同婚後有d 咩性伴侶係完全兩回事
兩個人結婚前, 婚約並唔存在, 無需要向對方負責, 而婚姻係一個承諾, 有冇宗教信仰都好都會公開承諾視對方為自己唯一,
除非建立呢個婚姻關係之前雙方有共識有協議啦, 講到明我同你只做法律上既伴侶, 我同你都可以係你我之間同時跟其他人有性接觸

出軌偷食呢個行為, 往往都會夾雜著欺騙同隱瞞,
我諗世上冇幾多個人, 會係出面食完, 遲左返屋企, 返黎俾老公/ 老婆問做咩今日遲左,
會可以好直接咁話頭先同左sp/ sl/ 同事上床, 又或者好似OT 咁一早打電話俾對方話我同同事做埋愛先返架
有任何被對方feel 到唔對路提出質問, 你既第一反應又一定會係作理由解釋, 唔會俾人盤一下就好順攤咁交代自己偷食
關鍵就係呢度, 係講大話, 違背婚姻承諾唔係同左第二個人上床呢件事本身, 而係有意去呃對方
講大話呃人, 無論點講都係你唔o岩

唔好講話咩野善意既大話, 唔話你知係怕你傷心痛心所以先瞞住你
牛唔飲水唔㩒得牛頭低, 除非你俾人落藥迷姦囉! 但就算係咁既然錯既又唔係你,
你不過係罪案既受傷人, 你更加冇理由唔話我知
真係咁怕我傷心, 一開始就唔好做果d 明知會令我傷心既事

勉強要講返婚前都得, 即係 (我只能講女人睇男人個角度啦)
我既然都講得出口話我愛你, 假如你係處男, 經驗不足, 秒射, 無所謂架, 我同你一齊去體驗去發掘,
如果你身經百戰咩都識玩咩都玩過, 我都會好happy, 用我自己身體去感受你既戰鬥力
只要唔好講相反, 扮純情處男或者吹噓性能力上到床先發現原來不外如是, 咁樣亦係欺騙, 我只會覺得你on9

引用:
原帖由 平衡生活 於 2024-4-16 00:10 發表 查看引用來源
處女現今社會可以講話係史前動物,相信好多都喺未成年時都已經畀人破處,如今相信都好難搵到處女/處男呢種動物,相信大家都可以接受結婚前對方都不是處子之身,接受對方婚前有無數男性/女性 性伴侶,但係結婚之後除咗自己就唔 ...
我覺得結婚之後再出現呢個情況,其實雙方都有責任,其實冇話原諒唔原諒,其實想睇你之後大家嘅關係想點樣,現實上唔少人結咗婚之後都各自出去玩,如果大家有個共識就冇問題。咁當然要修正出軌呢個行為都要靠雙方嘅努力。

呢個好問題,當然好睇大家點睇,我覺得好似食飯咁,餐餐同一款都會悶,婚後點解唔可以同第二個做?唔可以話偷食,應該話明食,不過要比對方知,同埋唔好影響家庭關係和有金錢瓜葛

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2024-4-16 09:56 發表 查看引用來源
呢個好問題,當然好睇大家點睇,我覺得好似食飯咁,餐餐同一款都會悶,婚後點解唔可以同第二個做?唔可以話偷食,應該話明食,不過要比對方知,同埋唔好影響家庭關係和有金錢瓜葛 ...
唔影響家庭關係,最大條件係冇小朋友。

引用:
原帖由 cc19880910 於 2024-4-16 10:13 發表 查看引用來源

唔影響家庭關係,最大條件係冇小朋友。
有小朋友就應該冇時間出去搵食,可能就連兩公婆做既時間都冇乜

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2024-4-16 10:15 發表 查看引用來源

有小朋友就應該冇時間出去搵食,可能就連兩公婆做既時間都冇乜
第一句唔係好認同,因為真係有朋友有小朋友,而又有出軌嘅情況

引用:
原帖由 cc19880910 於 2024-4-16 10:16 發表 查看引用來源

第一句唔係好認同,因為真係有朋友有小朋友,而又有出軌嘅情況
當然有啦,睇你有幾重視個小朋友囉,有啲乜都唔理玩左先算,有啲就乜都小朋友行先,其他野可以放棄

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2024-4-16 09:17 發表 查看引用來源

當然, 點睇呢個問題係非常個人, 所以就只能講個人理解

我諗你將兩個concept 混淆左啦, 婚前已經唔係處男處女同婚後有d 咩性伴侶係完全兩回事
兩個人結婚前, 婚約並唔存在, 無需要向對方負責, 而婚姻係一個承諾,  ...
引用:
原帖由 cc19880910 於 2024-4-16 09:21 發表

我覺得結婚之後再出現呢個情況,其實雙方都有責任,其實冇話原諒唔原諒,其實想睇你之後大家嘅關係想點樣,現實上唔少人結咗婚之後都各自出去玩,如果大家有個共識就冇問題。咁當然要修正出軌呢個行為都要靠雙方嘅努力。 ...
可能本人文筆不順、詞不達意而引起誤會。
我原本嘅意思其實係想講,既然知道對方結婚前有不少性伴侶(可能拍咗好多次拖)你都可以接受,佢結婚之後點解唔可以接受佢有一、兩次出軌行為,而佢呢一、兩次出軌行為你有冇自我檢討一下點解對方會出軌,係自己對佢唔好、唔了解對方又甚至對對方不尊重,又或者佢一時小心、又或失意之時比其他人有機可成而導致佢同其他異性發生性行為。
其實真係唔係好明點解男人出軌,女人就話對方污糟邋遢唔可以接受一定要離婚,點解自己就係乾乾淨淨其他女人就係污糟邋遢(重伸一點與男方出軌的女性並不是雞,可能是單身女性又或者人妻又可能係單身人妻),咁佢有冇諗過結婚前同其他男性發生性行為,又有冇考慮過呢啲男性又有其他女性性伴侶,咁點解佢又唔話其他女性污糟邋遢又或者自己污糟邋遢,為什麼結婚之後先會指費其他女性係污糟邋遢(好想知道污糟邋遢定義係啲乜嘢)。
唔知道係男性大方定係女性小氣。後生嗰時有幾個同事/朋友都有出軌事情發生。咁啱有兩位女同事都係已經結咗婚有兩、三個仔女,又咁啱都各自同另外兩位男性同事發生婚外情,大家都維持咗半年至一年時間,之後兩位女同事最終都返回自己老公身邊。另外又有一位男同事就冇咁好彩要同老婆離婚,又有一位男性朋友因為婚外情老婆唔肯原諒最終自殺收場。

引用:
原帖由 平衡生活 於 2024-4-16 14:31 發表 查看引用來源

可能本人文筆不順、詞不達意而引起誤會。
我原本嘅意思其實係想講,既然知道對方結婚前有不少性伴侶(可能拍咗好多次拖)你都可以接受,佢結婚之後點解唔可以接受佢有一、兩次出軌行為,而佢呢一、兩次出軌行為你有冇自我檢 ...
我明白你嘅意思,出軌呢樣嘢喺論上係應該兩性平等,但世事又有咩可能所有嘢都做到平等。每個人可以接受嘅嘢唔同,每個人嘅底線都有高有低,所以唔可以話一把尺叫所有人都按同一標準。

我自己把尺比較寬鬆,我唔介意另一半出軌,雖然係結咗婚之後佢冇,喺日常溝通嘅時候我都同佢講我唔介意佢出去玩,不過佢都表達過佢唔會咁做,原因係因為俾人屌屌下會屌出真感情,後尾諗吓諗吓依樣嘢都真係好危險,所以而家冇再同佢講話可以俾佢咁做。

前往最後回覆