點解可以接受對方婚前........但唔可以接受對方婚後.......

收藏  |  訂閱
17  3.0k

引用:
原帖由 平衡生活 於 2024-4-16 00:10 發表 查看引用來源
處女現今社會可以講話係史前動物,相信好多都喺未成年時都已經畀人破處,如今相信都好難搵到處女/處男呢種動物,相信大家都可以接受結婚前對方都不是處子之身,接受對方婚前有無數男性/女性 性伴侶,但係結婚之後除咗自己就唔 ...
以下內容,不喜勿插。

師兄,其實簡單講,底線,做人榜樣,承諾,仲有信任度既分野。
你後生出去玩,可以係你有型,風流,英型帥,唔好講道德審判,就是交代,你都只係同你認為需要既人交代。
婚後,有法律限制,道德枷鎖,結婚既誓言,講得出做唔到,如果當事人係small potato,當然可以一句我依然故我因為我瀟灑,但你身邊既人呢?當你身份越多,你就明你可以唔結婚,但結得婚就要做個負責任既人,而唔係婚前係咁,婚後做咩唔可以咁簡單。
始終結婚係你情我願,揀左另一身份生活生存,就會套上另一生活模式,呢個係遊戲規則。

我表弟型到爆,身居要職,條條女都索靚正,但佢已30中,想有小朋友,我就同佢講,小朋友既健康唔止身體,仲有心態成長,健全家庭,未玩夠,就玩,玩到夠皮先好收心,呢條係底線,做人如果無承諾要守,亦唔可能期望身邊人會守。而如果一個連修身,齊家都做唔好既人,點叫其他人對佢有信心呢?

我見師兄認真問,我先答。其實做人有身份係好事,證明你在其他人心目中有存在價值同地位,相反,如果可以堂而皇之不用同任何人交代又或沒人會理會又介意你做過乜既人生,未必係你想過既人生。

因為好多人以為婚姻可以用作緊箍咒,可以臣服或者改變對方。連佛祖都降服唔到嘅齊天大聖,最終都係取完西經先頓悟立地成佛。🙏🙏

引用:
原帖由 iamfat 於 2024-4-16 16:49 發表 查看引用來源
因為好多人以為婚姻可以用作緊箍咒,可以臣服或者改變對方。連佛祖都降服唔到嘅齊天大聖,最終都係取完西經先頓悟立地成佛。🙏🙏
對某啲人嚟講結婚係可以做到緊箍咒嘅效果,但你講得啱,要心甘情願咁樣做到先係真正嘅成功。

引用:
原帖由 平衡生活 於 2024-4-16 14:31 發表 查看引用來源

可能本人文筆不順、詞不達意而引起誤會。
我原本嘅意思其實係想講,既然知道對方結婚前有不少性伴侶(可能拍咗好多次拖)你都可以接受,佢結婚之後點解唔可以接受佢有一、兩次出軌行為,而佢呢一、兩次出軌行為你有冇自我檢 ...
WOW...
冇人話過男人出軌就污糟自己就乾淨呀, 呢樣野絕對係應該男女平等
或者可以話女人最介懷既, 未必可以代表所有女人但我的確係咁諗囉,
兩個人發生得性行為, 除非個男既純粹係洩慾式強姦啦 否則梗會有一d 同人好親密好有passion 既前戲行為
我自己非常中意, 俾對方係我身上做既時候感覺好sweet好浪漫, 你係同我我一齊之後對另一個女人做同樣既行為
作為一個女人好難唔妒忌囉! 呢個就係我所謂既污糟, 唔係physically 比如沖涼冇洗乾淨果種污糟,
而係一種心理上既反感, 因為我仲愛你, 我唔願意同另一個女人分享你

再講返婚前婚後既比較, 但必須要修正一下, 應該係認識你之前同嫁左俾你之後, 掉返轉講亦得
直到我同你相識前既果一秒鐘, 我同你都唔知道對方既存在, 唔知道將會同你有情侶關係,
咁當然亦唔存在我地要對彼此負責既個說法! 婚約只係一個法律程序同一份文件
程序/ 文件既背後則係我同你相愛既事實, 亦係我地大家都願意看到呢個情侶關係更進一步既象徵
由單身自己一人, 去到愛上一個人, 向對方示愛/ 接受追求, 再到同中意既人建立家庭,
每一步都係一個身份既轉變, 或者升級, 堅守成為男女朋友或者法定夫妻時許下過既承諾,
唔但只係愛護對方, 亦係尊重自己作為人地男朋友/女朋友/丈夫/妻子呢個身份
我自己係咁睇囉, 來者不拒係一種放縱, 肉體上既happy, 對另一半忠誠拒絕其他誘惑, 係一種驕傲

另外你提到既一個問題, 對方出軌時自己既責任, 呢個講法我亦唔反對
所以之前講過九萬次, 情侶又好夫妻又好, 關係建立左之後並唔係一勞永逸, 依然需要去經營同維繫
男人照顧同保護身邊女人係佢既責任, 女人亦要從另一角度照顧返自己男人既需要
哪怕有d 時候對方有d 要求同需要並唔係自己真心喜歡都好, 人生從來冇話一帆風順事事如意架啦,
返工賺錢係為養家, 但如果有得揀而又真係 100% up to you, 你會選擇朝朝早趕返工定係去遊埠?
為對方做一d 自己當時未必真係最想做既野, 亦係一個責任, 日常生活到性生活道理亦係一樣囉

之不過作為一個成熟既人, once again, 不分男女, 你俾唔到性生活滿足俾我, 我就二話不說自己出去happy
你做錯在先所以我亦都entitle 可以去做錯事咁既諗法, 咁同以牙還牙以暴易暴有咩分別?
同人結得婚做得一家人, 有咩唔可以拎出黎討論? 又唔係同人盲婚啞嫁, 同對方先走過情侶階段先成為夫妻,
亦有過恩愛激情有過晒赤裸親密接觸, "難以啓齒" 都唔係理由囉!
同樣地, 開誠佈公攞出黎討論, 一來係尊重你, 二來尊重夫妻關係, last but not least 亦係尊重自己身份
實在係講唔掂數可以到時候再算, 各自快樂又好結束關係又好, 都需要有共識
反正有得 "偷", "呃", "瞞", "騙" 成份既行為, 錯既就一定一定係我本人

引用:
原帖由 平衡生活 於 2024-4-16 00:10 發表 查看引用來源
處女現今社會可以講話係史前動物,相信好多都喺未成年時都已經畀人破處,如今相信都好難搵到處女/處男呢種動物,相信大家都可以接受結婚前對方都不是處子之身,接受對方婚前有無數男性/女性 性伴侶,但係結婚之後除咗自己就唔 ...
如果搵到個同自己一樣 又要結婚但又想繼續玩

講聲好似盡左責 但唔一樣既話好似要改變人去迎合自己

回覆 1# 平衡生活 的帖子

你臨尾果幾句反問好中POINT,呢幾個月我都不停問緊自己呢D問題

引用:
原帖由 ppt2016 於 2024-4-17 21:45 發表 查看引用來源
你臨尾果幾句反問好中POINT,呢幾個月我都不停問緊自己呢D問題
老婆畀綠帽你戴?

引用:
原帖由 ppt2016 於 2024-4-17 21:45 發表 查看引用來源
點解你會問自己呢啲問題?

前往最後回覆