點解可以接受對方婚前........但唔可以接受對方婚後.......

收藏  |  訂閱
5  3.2k

引用:
原帖由 平衡生活 於 2024-4-16 00:10 發表 查看引用來源
處女現今社會可以講話係史前動物,相信好多都喺未成年時都已經畀人破處,如今相信都好難搵到處女/處男呢種動物,相信大家都可以接受結婚前對方都不是處子之身,接受對方婚前有無數男性/女性 性伴侶,但係結婚之後除咗自己就唔 ...
我覺得結婚之後再出現呢個情況,其實雙方都有責任,其實冇話原諒唔原諒,其實想睇你之後大家嘅關係想點樣,現實上唔少人結咗婚之後都各自出去玩,如果大家有個共識就冇問題。咁當然要修正出軌呢個行為都要靠雙方嘅努力。

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2024-4-16 09:56 發表 查看引用來源
呢個好問題,當然好睇大家點睇,我覺得好似食飯咁,餐餐同一款都會悶,婚後點解唔可以同第二個做?唔可以話偷食,應該話明食,不過要比對方知,同埋唔好影響家庭關係和有金錢瓜葛 ...
唔影響家庭關係,最大條件係冇小朋友。

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2024-4-16 10:15 發表 查看引用來源

有小朋友就應該冇時間出去搵食,可能就連兩公婆做既時間都冇乜
第一句唔係好認同,因為真係有朋友有小朋友,而又有出軌嘅情況

引用:
原帖由 平衡生活 於 2024-4-16 14:31 發表 查看引用來源

可能本人文筆不順、詞不達意而引起誤會。
我原本嘅意思其實係想講,既然知道對方結婚前有不少性伴侶(可能拍咗好多次拖)你都可以接受,佢結婚之後點解唔可以接受佢有一、兩次出軌行為,而佢呢一、兩次出軌行為你有冇自我檢 ...
我明白你嘅意思,出軌呢樣嘢喺論上係應該兩性平等,但世事又有咩可能所有嘢都做到平等。每個人可以接受嘅嘢唔同,每個人嘅底線都有高有低,所以唔可以話一把尺叫所有人都按同一標準。

我自己把尺比較寬鬆,我唔介意另一半出軌,雖然係結咗婚之後佢冇,喺日常溝通嘅時候我都同佢講我唔介意佢出去玩,不過佢都表達過佢唔會咁做,原因係因為俾人屌屌下會屌出真感情,後尾諗吓諗吓依樣嘢都真係好危險,所以而家冇再同佢講話可以俾佢咁做。

引用:
原帖由 iamfat 於 2024-4-16 16:49 發表 查看引用來源
因為好多人以為婚姻可以用作緊箍咒,可以臣服或者改變對方。連佛祖都降服唔到嘅齊天大聖,最終都係取完西經先頓悟立地成佛。🙏🙏
對某啲人嚟講結婚係可以做到緊箍咒嘅效果,但你講得啱,要心甘情願咁樣做到先係真正嘅成功。

引用:
原帖由 ppt2016 於 2024-4-17 21:45 發表 查看引用來源
你臨尾果幾句反問好中POINT,呢幾個月我都不停問緊自己呢D問題
點解你會問自己呢啲問題?

前往最後回覆