上一頁下一頁
發新話題

彩虹QQ Version 2.3 ~ 好鬼鼠咁詳細測試(已解決自動升級之問題)

收藏  |  訂閱
110  18.6k

重新安裝過都係甘!:smile_27:

引用:
原帖由 crespo 於 2008-7-5 11:41 PM 發表
重新安裝過都係甘!:smile_27:
終於知道原因了!
原來彩虹QQ開始了硬性升級,就算你本來只是安裝了2.2Version,但當你重新上線就會自動升級至Version2.3;所以自然會產生“上線後顯示唔到已上線既好友名單、經常網絡連接失敗、連接伺服器超時”等問題了!:smile_42:

我已經喺佢嘅官方討論地區發帖要求修正了!

暫時我諗大家都係用番“珊瑚蟲”先,如果大家唔麻煩嘅話亦都可以每次重新上線前反安裝再重新安裝一次咁就可以用住先喇!:smile_27:

ching 你有沒有珊瑚蟲啊 ! 我沒有啊:smile_13:
幫幫忙 , 可以嗎?

引用:
原帖由 mak06 於 2008-7-6 08:58 PM 發表
ching 你有沒有珊瑚蟲啊 ! 我沒有啊:smile_13:
幫幫忙 , 可以嗎?
珊瑚蟲 http://rapidshare.de/files/39928215/IPQQ2006Big5.rar.html

thank's ching

引用:
原帖由 寧死不屈 於 2008-7-6 06:54 PM 發表

終於知道原因了!
原來彩虹QQ開始了硬性升級,就算你本來只是安裝了2.2Version,但當你重新上線就會自動升級至Version2.3;所以自然會產生“上線後顯示唔到已上線既好友名單、經常網絡連接失敗、連接伺服器超時” ...
thanks ching's information

引用:
原帖由 寧死不屈 於 2008-7-6 18:54 發表

終於知道原因了!
原來彩虹QQ開始了硬性升級,就算你本來只是安裝了2.2Version,但當你重新上線就會自動升級至Version2.3;所以自然會產生“上線後顯示唔到已上線既好友名單、經常網絡連接失敗、連接伺服器超時” ...
多謝 ching,請問重新安裝 ,原本 qq 裡面的資料,會唔會無晒呀..

引用:
原帖由 zkdf2006 於 2008-7-7 04:14 AM 發表

多謝 ching,請問重新安裝 ,原本 qq 裡面的資料,會唔會無晒呀..
唔會無晒d資料的,因為你只係重新安裝彩虹QQ,影響唔倒QQ內核嘅,放心!:smile_44:

除咗“Version 2.2”之外所有以上嘅版本會引致“顯示唔到已上線既好友名單、經常網絡連接失敗、連接伺服器超時”等問題!
經我研究一輪之後現在已有辦法解決彩虹QQ自動升級之問題!
方法如下:
一.重新安裝“彩虹QQ Version 2.2”
二.安裝完成不要剔選“運行 彩虹顯IP”後按確定
如圖
三.前往彩虹QQ安裝目錄(預設為“C:\Program Files\彩虹QQ”),“AutoUpdate.dll、msimg32.dll及Update.ini”三個檔案之屬性設定成“唯讀”再按確定
如圖
大功告成,可以安心使用唔駛怕佢又自動升級啦!

真的嗎?
thank's ching

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆